Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) ceturtdien Īrijas galvaspilsētā Dublinā tikās ar Īrijas premjerministru Braienu Kovenu, lai iepazītos ar Īrijas pieredzi Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu apguvē.
Kā informēja premjera preses pārstāvji, Godmanis pozitīvi novērtējis Īrijas pieredzi, centralizēti piesaistot valstij nozīmīgas ārvalstu investīcijas. Tikšanās laikā pārrunāta Īrijas pieredze, ieguldot no ES saņemto līdzfinansējumu cilvēkresursu attīstībā un īpašu izmanību pievēršot otrā un trešā līmeņa profesionālajai izglītībai, tādā veidā nodrošinot Īrijā pievilcīgu vidi ārvalstu investīcijām jomās, kas ražo preces ar augstu pievienoto vērtību.

Īrijas premjerministrs norādījis, ka viens no veiksmes pamatprincipiem bijis ES naudas ieguldīšana programmās, kas cieši saistītas ar valdības stratēģiskajiem plāniem.

Premjerministri pārrunāja arī abu valstu ekonomisko attīstību laikā, kad gan Latvijā, gan Īrijā notiek valsts budžeta samazināšanas process. Godmanis pozitīvi novērtējis Īrijas Nacionālo attīstības plānu un informējis par procesiem Latvijā šajā jomā.

Tikšanās laikā amatpersonas apmainījās ar viedokļiem par situāciju ar enerģētikas un pārtikas cenu paaugstināšanos. Godmanis apliecinājis Latvijas atbalstu kopējai ES enerģētikas politikai, taču norādījis, ka, pieņemot konkrētus lēmumus, ir jāņem vērā katras valsts enerģētiskā situācija, piemēram, tādās valstīs kā Latvija ar izolētu enerģētisko tirgu. Godmaņa skatījumā, ir jāmeklē ES līmeņa risinājumi, veidojot jaunus savienojumus.

Sarunas noslēgumā premjerministri pārrunāja politisko situāciju Latvijā, gatavojoties augustā paredzētajiem referendumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!