Latvijai nepieciešamās gāzes un ogļu - biomasas spēkstacijas jābūvē valstij un, visticamāk, to var darīt valsts uzņēmums "Latvenergo", uzskata premjers Ivars Godmanis (LPP/LC). Viņaprāt, privātpersonu ražotās elektroenerģijas iepirkšana var būt neizdevīga. Iepriekš Aigara Kalvīša valdība rosināja likumā garantēt jaunas elektrostacijas privātajiem īpašniekiem ilgtermiņa ieņēmumus, bet šie likuma grozījumi netika pieņemti.
Godmanis trešdien intervijā Latvijas Radio uzsvēra, ka Latvijai steidzami nepieciešamas papildus elektroenerģijas jaudas, jo pieaug enerģijas patēriņš. Jaunas jaudas var iegūt uzbūvējot divas jaunas spēkstacijas – gāzes un ogļu staciju.

Viņš uzsvēra, ka valdībai jāizšķiras par abu stacijas būvniecību uzsākšanu vienlaicīgi, bet, iespējams, gāzes elektrostacija tiks nodota ekspluatācijā ātrāk, jo tās izbūve var būt ātrāka. "Bet arī ogļu stacija nepieciešama, sāksim īstenot abus projektus vienlaicīgi," norādījis premjers.

Viņš nevarēja pateikt, kur varētu atrasties ogļu - biomasas stacija, bet ir skaidrs, ka vieta jāizvēlas tā, lai būtu iespējama degvielas piegāde gan pa jūru, gan pa dzelzceļu. Godmanis arī norādījis, ka ogļu – biomasas stacijā varēs izmantot ne tikai ogles, bet, piemēram, arī dedzināt atkritumus.

Viņš arī kategoriski noraidīja, ka spēkstacijas varētu būvēt privātais investors, uzsverot, ka to var darīt tikai valsts "Latvenergo" personā, jo privātajam investoram būs jāgarantē gan tarifi, gan jaudas noņemšanas apjomi, kas var būt neizdevīgi. Ja staciju uzbūvēs valsts, tad izskatot visu elektroenerģijas ražošanas staciju bilanci, "iekšēji var kaut ko kompensēt".

Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards iepriekš norādījis, ka vienlaikus ar gāzes izmantošanu saistīto atkarības palielināšanos no Krievijas energoresursiem risinātu starpsavienojums ar Zviedriju.

Kalvīša rosinātas garantijas Elektroenerģijas tirgus likumā privātajam spēkstacijas būvniekam netika atbalstītas otrajā lasījumā, un tālāk šis likums pagaidām netika virzīts. Grozījumi likumā paredzēja, ka līdz 2012.gadam Latvijas teritorijā jāspēj saražot 80% no gada patērētās elektroenerģijas, bet līdz 2016.gadam – visus 100%, lai garantētu valsts elektroapgādes drošumu. Bet, ja pārvades sistēmas operatora secinās, ka Latvijā esošo elektrostaciju "ražošanas jaudu nepietiekamība apdraud elektroapgādes drošumu" un likuma prasību izpildei "nepieciešama steidzama jaunu elektroenerģijas ražošanas jaudu ieviešana", operators var lūgt Ministru kabinetam atļauju slēgt līgumu par jaunu elektroenerģijas ražošanas jaudu nodrošināšanu nepieciešamajā termiņā".

Jau patlaban ir zināms - neuzceļot jaunu jaudīgu elektrostaciju Latvijā, nav iespējams nodrošināt 80% vai 100% no nepieciešamās elektroenerģijas.

Priekšlikums paredzēja, ka "Latvenergo" uzņēmumam tiek dotas tiesības slēgt vienošanos ar uzņēmējiem par jaunas elektrostacijas būvniecību Latvijā, lai gan par to nav diskutēts ne sabiedrībā, ne Saeimā un valdībā. Ekonomikas ministrijas (EM) Enerģētikas departamenta vadītājs Uģis Sarma portālam "Delfi" iepriekš sacīja, ka pašreizējie tirgus principi nevilina investorus būvēt jaunas elektrostacijas. "Investors ir pietiekami slinks un negrib prognozēt, bet pats galvenais – negrib uzņemties pārāk lielus riskus, jo elektrostacija ir ilgtermiņa projekts," sacīja Sarma, norādot, ka "tādēļ bija šis piedāvājums "radīt shēmu, kā sistēmas operators ["Latvenergo" meitas uzņēmums] slēdz līgumu par garantētu pieejamo jaudu, bet investors par šo jaudu garantēšanu saņem fiksētu samaksu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!