Latvija varētu sūtīt savus miera uzturētājus uz Gruziju, trešdien pēc atgriešanās no Tbilisi lidostā "Rīga" sacīja Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC).
Premjera padomnieks Krists Leiškalns skaidroja, ka šādi miera uzturētāji no Latvijas puses ir iespējami tikai starptautisko organizāciju ietvaros.

Godmanis preses brīfingā stāstīja par savām emocijām, esot Tbilisi. Vizītes laiks viņam atgādinājis situāciju Latvijā 90.gadu sākumā.

Godmanis Rīgā ieradās ar Polijas prezidenta Leha Kačiņska
lidmašīnu.

Vienlaikus Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, Lietuvas prezidents Valds Adamkus, Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, Kačiņskis un Godmanis nākuši klajā ar paziņojumu par tālāko konflikta risinājumu. Tajā uzsvērts, ka nekavējoties jāvienojas par pamieru un jāpārtrauc agresija, jāatbalsta Gruzijas teritoriālā vienotība starptautiski atzītās robežās, no Gruzijas jāizved okupācijas bruņotie spēki un jāizveido starptautisks miera korpuss Eiropas Savienības pārraudzībā. Tāpat ir jānodrošina pieeja humānajai palīdzībai un piešķirt Gruzijai rīcības plānu dalībai NATO.

Tomēr visu piecu valstu līderi akcentē, ka Francijas prezidenta un Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva otrdien piedāvātajā sešu punktu miera plānā pietrūkst "galvenā elementa" - garantijas Gruzijas teritoriālajai vienotībai.

Kā ziņots, Godmanis kā vienīgais premjers kopā ar Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas prezidentiem bija devies vizītē uz Gruziju. Godmanim līdzi devās arī Valsts prezidenta Valda Zatlera ārlietu padomnieks Andris Pelšs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!