Latvija neizlaidīs no saviem teritoriālajiem ūdeņiem uz sēkļa Irbes šaurumā uzskrējušo zem Bahamas karoga peldošo pasažieru kuģi "Mona Lisa" , kamēr tas nebūs norēķinājies par glābšanas darbiem, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja premjers Ivars Godmanis. Viņš norādīja, ka kuģa kapteinis "nepārtraukti kaulējas" par kuģa novilkšanas iespējām, nelaižot prom no kuģa aptuveni 300 cilvēku apkalpi un cerot vienkārši turpināt ceļu.
Godmanis skaidroja, ka uz kuģa atrodas glābšanas dienestu pārstāvji, kas "nepārtraukti kaulējas"ar kuģa kapteini, kam uz kuģa ir neierobežota vara. Kapteinis esot ilgu laiku iebildis pret pasažieru evakuāciju, pretojas arī vismaz daļējai apkalpes evakuācijai, lai gan uz "kuģa nav vairs īsti ko apkalpot".

Patlaban Latvijas velkoņiem palīgā nocelt "Monu Lisu" no sēkļa ir devies kāds Dānijas velkonis.

Premjers atzina, ka pastāv bažas par ekoloģisku katastrofu, ja jūrā sāksies vētra, bet kuģis atradīsies turpat kur tagad - pēc Godmaņa teiktā, "pilnīgi nenormālā vietā starp bāku un krastu". Lai arī degviela patlaban ir nosūknēta no apakšējām tvertnēm uz augstākām, tomēr vētras laikā korpusā varot rasties plaisas. "Es ceru, ka tik daudz prāta pietiks...(..) tas mūs dara nemierīgus," sacīja premjers.


Jau vēstīts, ka 4.maija rītā Irbes šaurumā uz sēkļa uzskrējis pasažieru kuģis "Mona Lisa" ar 984 cilvēkiem uz kuģa. Pasažieri pirmdien no kuģa tika evakuēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!