Pēc vairāk nekā četru stundu garas sarunas ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, ir panākta vienošanās ka premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) tomēr turpinās vadīt Ministru kabinetu. Taču Zatlers pieprasa pēc iespējas ātrāk īstenot Tautas partijas (TP) piedāvāto valdības reorganizācijas plānu.
Zatlers pēc tikšanās žurnālistiem uzsvēra, ka sarunas laikā viņam ir izdevies pārliecināt premjeru, ka "Godmanis ir kļūdījies". Politiķi ir panākuši vienošanos, ka valdības reorganizācija ir viens no nosacījumiem, lai veiksmīgi īstenotu Starptautiskā Valūtas fonda prasības, kuras, pēc Zatlera teiktā, ir jāīsteno.

Prezidents norādīja, ka TP piedāvātais plāns ir visadekvātākais un pie tā darbs ir jāsāk nekavējoties.

Uz jautājumu, vai Godmanis ir atguvis prezidenta uzticību, Zatlers sacīja: "Šie ir konkrēti darbi, kas ir jāpaveic". Viņš arī atkārtoti uzsvēra, ka viņa dotie uzdevumi parlamentam un valdībai, un to izpildes termiņš - 31. marts - vēl joprojām ir spēkā.

Godmanis žurnālistiem sacīja, ka tūlīt pēc tikšanās ar prezidentu grasās tikties ar koalīciju, lai apspriestos, kā ieviest TP valdības reorganizācijas plānu.

Godmanis atzina, ka pagājušā nedēļā ir pieļāvis kļūdas. "Es kļūdījos, jo nevarēju panākt koalīcijas atbalstu," sacīja Godmanis, norādot, ka, pagājušajā nedēļā tiekoties ar Valsts prezidentu, bijis pārlieku optimistisks par sava plāna īstenošanu.

Jau vēstīts, ka prezidenta un premjera attiecības saasinājās pagājušajā nedēļā. Vēl trešdien Godmanis paziņoja, ka viņa jaunais valdības reorganizācijas plāns paredz 12 ministrijas, kaut gan iepriekš plāns bija atstāt vien 10. Tomēr piektdienas rītā pēc sarunām ar koalīcijas partijām, Godmanis paziņoja, ka valdības reorganizācija nenotiks, jo ir citi, svarīgāki darbi darāmi, kā arī ir gaidāmas pašvaldību vēlēšanas.

Šis paziņojums izsauca asu Zatleru reakciju. Prezidents, kurš līdz tam vairākkārt bija paudis stingru uzticību Godmanim, paziņoja, ka premjers zaudējis viņa uzticību.

TP piedāvātais un reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministra Edgara Zalāna izstrādātais reorganizācijas plāns paredz izveidot jaunu ministriju - Attīstības ministriju, kurā būtu apvienota pašreizējā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, kā arī Vides ministrija. Tāpat šīs ministrijas pārziņā varētu pāriet daļa no Finanšu ministrijas un Ekonomikas ministrijas funkcijām.

Patlaban valdībā ir 15 ministrijas, no kurām sešas vada TP, trīs - ZZS, bet pa divām TB/LNNK un LPP/LC. Bet vēl divu ministrijas ir palikušas bez saviem vadītājiem - Kultūras ministrija, kur janvāra vidū demisionēja Helēna Demakova (TP) un Zemkopības ministrija, kuru februāra sākumā bija spiests atstāt Mārtiņš Roze (ZZS).

Godmaņa valdība apstiprināta 2007. gada decembra nogalē, to veido četras iepriekšējās koalīcijas partijas - Tautas partija, Zaļo un Zemnieku savienība, Latvijas Pirmā partija/"Latvijas ceļš" un "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Viņa valdībā, salīdzinot ar iepriekšējo Aigara Kalvīša (TP) valdību, bija tikai četri jauni ministri un vairums portfeļu tika atstāti iepriekšējās valdības ministru rokās.

Zatlers toreiz savu lēmumu uzticēt valdības veidošanu Godmanim skaidroja ar to, ka "no viņa jūtams briedums", un pauda pārliecību, ka Godmanis spēs veiksmīgi vadīt valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!