Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) norāda, ka valdības šā gada uzdevums ir sabalansēt inflāciju ar valsts sociālās palīdzības apjomu un iekšzemes kopprodukta pieaugumu, lai novērstu situāciju, ka ekonomikas "atdzišanas" apstākļos IKP pieauguma tempi palēninās, bet inflācija joprojām ir augsta.
Faktiski 2007.gads pagājis inflācijas zīmē, kas pērn nebija tikai viens no valsts makroekonomiskajiem rādītājiem, bet ko tiešā veidā izjuta katrs valsts iedzīvotājs, par Godmaņa viedokli informēja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Patēriņa cenu pieaugums 2007.gadā kopumā pārsniedza pat vispesimistiskākās prognozes, jo gada sākumā tādu cenu lēcienu neprognozēja ne valsts centrālā banka, ne komercbanku speciālisti, un diemžēl tam nebija gatava arī valdība.

"Tajā pašā laikā jāuzver, ka kopš straujā cenu pieauguma gada vidū, valdība būtiski precizēja gada inflācijas prognozi, kas ir tuva Centrālās statistikas pārvaldes publiskotajiem datiem. To noteica gan iekšējā patēriņa pieaugums, gan importēto energoresursu un degvielas cenas palielināšanās pasaules tirgos," pauž Godmanis.

Premjers prognozē, ka 2008.gada pirmajā pusē inflācijas turpinās palielināties, galvenokārt ar mājokli saistīto pakalpojumu (elektroenerģijas, siltuma) cenu pieauguma dēļ, taču gada otrajā pusē inflācija samazināsies.

Jau ziņots, ka pērn inflācija sasniegusi pēdējo desmit gadu rekordu - cenas pērnā gada decembrī, salīdzinot ar 2006.gada decembrī, pieauga par 14,1%. 2007.gadā 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 10,1%. Vēl pagājušā gada sākumā Ekonomikas ministrija mierināja iedzīvotājus, ka inflācijas tempi mazināsies, un prognozēja gada inflāciju 6,5% robežās.

Finanšu ministrs Atis Slakteris uzsver cenu pieauguma tendences kritumu un norāda, ka tā ir inflācijas samazināšanas plāna pozitīvā ietekme, taču, viņaprāt, ikvienam ir taupīgi jāplāno savi izdevumi, jārēķinās ar grūtākiem laikiem jau šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!