Latvijas Ministru presidents Ivars Godmanis trešdien vizītes laikā Baltkrievijā tikās ar Baltkrievijas premjeru Sergeju Sidorski un pārrunāja divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumus.
Kā portālu "Delfi" informēja Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds, kopā ar Godmani uz Baltkrieviju devušies arī satiksmes ministrs Ainārs Šlesers un ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards. Tiekoties ar Baltkrievijas premjeru pārrunāti aktuālie divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumi tādas jomās kā transports un tranzīts, enerģētika, ražošana, tirdzniecība, kā arī pārrobežu sadarbība.

Baltkrievijas valdības vadītājs uzsvēra abu valstu sadarbības nozīmīgo lomu pasaules ekonomiskās krīzes apstākļos, īstenotās kaimiņvalstu politikas nozīmi ekonomikas stabilizēšanā, maksājumu garantiju sistēmas ieviešanu uzņēmējiem, valsts garantijas preču piegādēm, pārrunas par Baltkrievijā ražotu trolejbusu un to rezerves daļu piegādi Latvijai kontekstā ar potenciālo trolejbusu komplektēšanas rūpnīcu Jelgavā u.c.

Godmanis īpaši pozitīvi novērtēja faktu, ka Latvija un Baltkrievija jau savlaicīgi ir aktivizējušas ekonomisko sadarbību, sagatavojoties gaidāmajām ekonomiskajiem izaicinājumiem abās valstīs, uzsvēra nepieciešamību nodrošināt abpusēju investīciju aizsardzību, kā arī uzteica Baltkrievijas ekonomikas izaugsmi.

Latvijas premjers arī akcentēja Latvijas tranzīta nozares kā valsts attīstības virzītāja nozīmi mūsu ekonomikā, jo tajā nav vērojams kritums, kāds ir citās nozarēs.

Runājot par enerģētikas jautājumiem, Godmanis norādīja uz nepieciešamību veidot jaunus elektrotīklu savienojumus papildus jaudu nodrošināšanai, kas varētu būt nozīmīgi abām valstīm kontekstā ar iecerēto Baltijas - Zviedrijas starpsavienojumu. Savukārt Baltkrievijas premjers informēja par kaimiņvalsts apņemšanos būvēt jaunu atomelektrostaciju līdz 2016.gadam, kas būtu vēl viens arguments šādu jaunu savienojumu izveidei.

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers bez jau minētajiem tranzīta jautājumiem akcentēja papildus reisu atvēršanu no Rīgas uz Minsku, kas veicinātu Baltkrievijas pieejamību Skandināvijas iedzīvotājiem. Latvijas ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards tāpat uzsvēra arvien veiksmīgāko sadarbību tūrisma, kā arī ražošanas jomā kontekstā ar plānotās trolejbusu komplektēšanas rūpnīcas darbības uzsākšanu Jelgavā.

Vizītes ietvaros notiks svinīga notu apmaiņa par Latvijas un Baltkrievijas robežas demarkācijas procesa noslēgšanu, kā arī parakstīts memorands par Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības sadarbību enerģētikas jomā.

Vizītes laikā Ministru prezidents apmeklēja Minskas automobiļu rūpnīcu (MAZ), kur iepazinās ar vairākiem automašīnu izgatavošanas posmiem, apmeklējot detaļu tēraudliešanas cehu un automašīnu komplektēšanas cehus. I.Godmanis novērtēja MAZ saražotās produkcijas daudzveidību un uzsvēra attīstītas rūpniecības nozīmi katras valsts ekonomikas izaugsmē un pievienotās vērtības radīšanā. 

Ceturtdien, 19.februārī, Godmanis turpinās darba vizīti Baltkrievijā. Ministru prezidentam paredzēta tikšanās ar Baltkrievijas Republikas prezidentu Aleksandru Lukašenko, kā arī kopīga abu valstu valdību vadītāju tikšanās ar Latvijas un Baltkrievijas uzņēmējiem. Vakarā Ministru prezidents atgriezīsies Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!