Foto: DELFI

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) sakarā ar notikumiem Uzvaras parkā pie okupācijas pieminekļa negrasās demisionēt, ministre pauda intervijā TV3 "900 sekundes".

Vienlaikus viņa atzina, ka Valsts policijas reakcija uz notiekošo otrdien Pārdaugavas pieminekļa pakājē varēja būt ātrāka.

Viņa norādīja, ka policija cilvēkus sākotnēji neaizturēja, jo tie vienkārši nolika ziedus, bet aizturēšanas sākās tad, ka sanākušie vakarā sāka uzvesties demonstratīvāk un izmantot Krievijas agresiju slavinošus simbolus.

Neskatoties uz pārmetumiem, demisionēšanas iespējas Golubeva neizskata, jo uzskata, ka policija nodrošināja likumu ievērošanu. Slikta un neētiska rīcība vēl nav likuma pārkāpums, policijas nevēršanos pret pie pieminekļa Pārdaugavā sanākušajiem skaidroja politiķe.

Ministre pieļāva, ka vienīgi policijas reakcijas ātrums vakar varēja būt savlaicīgāks, tomēr viņa nedomā, ka būtu jāvērtē policijas vadības darbs.

Savukārt Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka policija nebija saņēmusi signālus par cilvēku iespējamo pulcēšanos pie šī objekta otrdien.

Ruks uzskata, ka situāciju saasinājusi 8. un 9. maijā pie pieminekļa sanesto ziedu aizvākšana jau agrā otrdienas, 10. maija, rītā. VP priekšnieka ieskatā sanestos ziedus ar traktoru novākt nevajadzēja, lai arī par parka teritorijas tīrību atbildīgā pašvaldības institūcija "Rīgas meži" apgalvo, ka ziedu aizvākšana noritējusi pēc iepriekš ar VP saskaņotā plāna.

Tāpat Ruks norādīja, ka pie atbildības tiks saukti visi otrdienas sapulces organizētāji un viedokļu līderi. Viņš minēja, ka esot jau noskaidrotas vismaz četras atbildīgās personas, par piemēru minot Alekseju Rosļikovu, Vadimu Baraņņiku, Latvijas Krievu savienības pārstāvjus un citus.

Jau ziņots, ka premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) sagaida iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) skaidrojumu saistībā ar otrdienas notikumiem pie pieminekļa Uzvaras parkā. Arī partija "Konservatīvie" pieprasījuši Golubevas skaidrojumu, kā arī Kariņam sasaukt koalīcijas ārkārtas sadarbības sanāksmi par otrdienas vakarā notikušo, "Twitter" vēsta Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans (K).

Notikušo nosodījis arī Valsts prezidents Egils Levits, norādot, ka "krievu pasaulē" dzīvojošo pulcēšanās pie Okupantu pieminekļa ir necieņa pret Latvijas valsti un latviešiem un Latvijas patrioti no tās stingri norobežojas.

Jau ziņots, ka otrdienas naktī policija lēmusi slēgt pieeju piemineklim Uzvaras parkā. Tas darīts, lai nepieļautu sabiedrības drošības, personu dzīvības, veselības un mantas aizsardzības apdraudējumu, iespējamas provokācijas un saasinājumus, kā arī maksimāli novērstu pārkāpumus.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā 9. maija un īpaši 10. maija notikumus, kas veicināja pulcēšanos Uzvaras parkā pie okupācijas režīma objekta, kas vistiešākajā veidā ir saistīts ar Latvijas okupācijas turpinājumu pēc Otrā pasaules kara un faktiski sabiedrībā tiek uztverts kā padomju režīma simbols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!