Uzņēmējs Jevgenijs Gombergs vēlas no Rīgas domes (RD) atpirkt par saviem līdzekļiem atjaunoto Krievijas cara Pētera I skulptūru, lai tādējādi atrisinātu ilgstošās ar pieminekli saistītās domstarpības.
Gombergs stāstīja, ka piedāvājis atpirkt pieminekli par 30 000 latu - Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas savulaik noteikto skulptūras vērtību. "Nu ko, puiši, ja jau jums tas piemineklis nav vajadzīgs un ir tādas problēmas, es to varu nopirkt. Ja jūs tam negribat publisku pieejamību, es varu garantēt, ka to neviens neredzēs," sacīja uzņēmējs.

Uzņēmēja vēstulē domes kultūras komitejas vadītājam Dainim Īvānam pausts, ka "skulptūra izsauca daļas Rīgas iedzīvotāju negatīvu attieksmi. Daudzi, ieskaitot valsts pirmās amatpersonas, izteica vēlmi, lai "biznesmeņi uzstādītu pieminekļus savā mājas pagalmā"".

Pieminekļa atjaunotājs teica, ka RD kultūras komiteja noteikti nolemtu pieminekli eksponēt, piemēram, Lucavsalā, kur tas "neglābjami aizietu bojā. Tā taču ir bronza, un es negribu, lai pieminekli sagrieztu metāllūžņos," viņš pauda, piebilstot, ka skulptūras atpirkšana atrisinātu arī ar to saistītās politiskās problēmas.

Īvāns sacīja, ka Gomberga vēstuli, iespējams, apspriedīs ar komitejas deputātiem kādā no nākamajām sēdēm.

Iepriekšējā sasaukuma dome nolēma dāvināt skulptūras oriģinālu Krievijas pilsētai Sanktpēterburgai, taču toreiz Gombergs norādīja, ka pieminekļa atjaunošana ir viņa dāvana Rīgai, bet, ja dome vēlas pieminekli dāvināt Sanktpēterburgai, dāvinātājam vai dāvanas saņēmējam būtu jāapmaksā 100 000 latu vērtā pieminekļa restaurācija.

Lielāko sabiedrības uzmanību Pētera I skulptūra piesaistīja aizpērn augustā, kad Rīgas 800 gadu jubilejas svinību kulminācijas laikā skulptūru eksponēja Kronvalda parkā pie brīvostas pārvaldes, kas izraisīja asus politiķu strīdus un pat noveda pie domes koalīcijas sabrukuma.

Šogad pavasarī Sanktpēterburga atteicās no skulptūras oriģināla un pilsētā uzstādīja kopiju. Tikām Rīgas domes pieminekļu padome nolēma Pētera I skulptūru novietot Viesturdārzā. Pēc Īvāna lūguma, dome pirms vasaras atvaļinājuma vēl nelēma par pieminekļa novietošanu parkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!