Ministru kabinets trešdien ārkārtas sēdē atbalstīja grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, paredzot fiziski un elektroniski izdotu grāmatu un periodisko izdevumu piegādēm piemērot samazināto PVN likmi 5% apmērā līdzšinējo 12% vietā.

Likumprojektu izstrādāja Kultūras ministrija (KM), lai veicinātu kvalitatīvu grāmatu un periodisko izdevumu pieejamību sabiedrībai un daudzveidību, tādējādi nodrošinot sabiedrības kultūras, izglītības un informētības vajadzības.

KM apkopotā informācija liecina, ka patlaban PVN likme grāmatām Latvijā ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā (ES), kur tā noteikta 6,6% apmērā un tiek attiecināta uz visu formātu grāmatām, tostarp e-grāmatām. Atsevišķās ES valstīs grāmatām noteikta 0% PVN likme.

Ministrijā atzina, ka Latvijā noteiktā PVN likme grāmatām un periodiskajiem izdevumiem ir viena no augstākajām ES valstu vidū, līdz ar to ir nepieciešams grāmatām un preses izdevumiem iespieddarba un elektroniska izdevumu formā noteikt PVN samazināto likmi 5% apmērā.

Ministru kabinets atbalstīja piemērot samazināto PVN likmi 5% apmērā iespiestām grāmatām, brošūrām, bukletiem, vārdnīcāms, enciklopēdijām, laikrakstiem, žurnāliem, periodiskiem izdevumiem, bērnu bilžu grāmatām, zīmēšanas vai izkrāsojamām grāmatām, notīm un kartēm.

PVN 5% apmērā netiks piemērota iespieddarba un elektroniska izdevuma formā izdotām grāmatām un periodikas izdevumiem, kas pieejami tiešsaistē vai lejupielādējot.

Tāpat samazinātā likme netiks piemērota izdevumiem, kas pilnīgi vai galvenokārt veltīti reklāmai, kā arī tādu grāmatu un periodisko izdevumu piegādei, ko pilnīgi vai galvenokārt veido video saturs vai mūzika.

Tāpat PVN samazinātā likme netiks piemērota tādu grāmatu un periodisko izdevumu piegādei, kam ir erotisks un pornogrāfisks raksturs.

Minētie likuma grozījumi ir daļa no 2022. gada budžetu pavadošās likumprojektu paketes. Gala lēmumu par izmaiņām pieņems Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!