Foto: LETA
Grāmatnīcās tiek strauji izpirkta sociālo zinību grāmata 9.klasei, kurā homoseksualitātes skaidrojums izraisījis baznīcas un politiķu nosodījumu.

Divu dienu laikā pārdotas 70 grāmatas, lai gan pašlaik nav mācību grāmatu pirkšanas sezona. Izdevēji to skaidro ar ažiotāžu pēc medijos nonākušās baznīcu pārstāvju vēstules un apvienības "Par labu Latviju" jautājumiem izglītības un zinātnes ministram Rolandam Brokam (Zaļo un zemnieku savienība).

"Ja tādos tempos turpinās pirkt, nebūs problēmu, ka tur kaut kas jālīmē klāt," pirmdien situāciju komentēja izdevniecības "Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Pagaidām nekāda oficiāla informācija no Izglītības un zinātnes ministrijas, ka grāmatas saturs būs jāpapildina ar baznīcas viedokli par homoseksualitāti, nav saņemta.

Izdevēja uzsvēra, ka grāmatas saturs atspoguļo valsts izglītības standartu un rezonansi izraisījusī intervija ar psiholoģi Jolantu Cihanoviču iekļauta kā pielikums, lai dotu vielu diskusijai par šo tematu.

"Mācību grāmatās nekad nav bijusi prasība atspoguļot baznīcas viedokli. Ja tādu iekļauj standartā, nav problēmu. Konkrētajai politiskajai varai ir jābūt skaidram, ko tad mēs bērniem mācām. Šeit pat īsti nav propaganda, te ir pielikums – lūdzu diskutējiet," paskaidroja izdevēja.

Pēc viņas teiktā, no 44.līdz 53.lappusei ir nodaļa "Mana atbildība – seksuālās attiecības un atbildība", kurā tiek runāts par kontracepciju, kā pateikt nē nevēlamām seksuālām attiecībām un vēl citiem tematiem. Savukārt grāmatas beigās ir pielikumi diskusijām, tostarp kā pielikums iekļauta arī intervija ar psiholoģi.

"Visu laiku šis jautājums kā karsts kartupelis tiek viļāts, savukārt pēc mācību satura šādai diskusijai ir jābūt. Taču skolotājs atbild par standarta īstenošanu un klasē var izmantot jebkādus materiālus," norādīja Kilbloka un minēja, ka uz mācību stundu var aicināt arī mācītāju baznīcas viedokļa paušanai par šo jautājumu.

"Tas, ka šī intervija pielikta grāmatas beigās, parāda to, ka tā ir vajadzīga kā diskusiju materiāls. Pretējā gadījumā tas būtu kā mācību stundas saturs, taču tas ir tikai diskusijas elements. Mēs šajā gadījumā esam tie, kas īsteno nostādnes izglītībā," mācību grāmatas satura veidošanu izskaidroja Kilbloka.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) šo jautājumu apsprieduši nozares ministrs Rolands Broks (Zaļo un zemnieku savienība) un Vispārējās izglītības satura centra (VISC) speciālisti. Pēc sapulces nolemts, ka izdevniecībai būs jāpapildina 9.klases mācību grāmatas saturs par homoseksualitātes skaidrojumu ar alternatīvu viedokli ‒ baznīcas viedokli, aģentūru BNS iepriekš informēja ministra preses sekretāre Inga Bandeniece.

VISC Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītājs Imants Vasmanis uzsvēra, ka mācību grāmata "Sociālās zinības 9.klasei", ko izdevusi "Zvaigzne ABC", ir apstiprināta 2010.gadā, tostarp pamatojoties uz divu recenzentu – augstskolas mācībspēka un skolotāja praktiķa – sniegtajiem atzinumiem.

Vēstīts arī, ka Latvijas reliģisko organizāciju pārstāvji atklātā vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim ("Vienotība") un izglītības un zinātnes ministram izteikuši protestu par šo skolas mācību grāmatu. Pieprasījumu ministram nosūtījusi arī apvienība "Par labu Latviju", kura materiālu uzskata par tendenciozu.

Viņi norāda, ka grāmatas 187.lappusē esot atrodama intervija ar psiholoģi Jolantu Cihanoviču. Neesot pieņemams psiholoģes izteikums, ka ārsti uzskatot homoseksualitāti par normālu seksualitātes aspektu, tā nav slimība un sabiedrībā ir 8–10 procenti homoseksuāli orientētu cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!