Foto: LETA

Mainīgo laika apstākļu dēļ grants autoceļi vietām Vidzemē, Latgalē un Zemgalē ir apledojuši un slideni, bet daudzviet tie ir pārāk mitri un zaudējuši savu nestspēju, portālu "Delfi" informē Latvijas Valsts ceļi (LVC).

Grants ceļus ziemā uztur, kaisot piebraukta sniega kārtu, taču lietus un atkušņa laikā šāda uzturēšana ir neefektīva, jo smilts tiek noskalota, skaidro LVC.

Tāpat atkušņa laikā grants ceļu segas virskārta atkūst, grants segas konstrukcija paliek pārāk mitra un tajā var sākt strauji veidoties defekti, kas veicina ceļu nestspējas zudumu. Kamēr grants ceļš nav apžuvis, bedrīšu un risu veidošanos nav iespējams uzreiz novērst, jo, uzbraucot ar smago tehniku un greiderējot pārmitrināto ceļu, situāciju var tikai pasliktināt un pilnīgi sabojāt ceļu. Grants segumu greiderē tikai tad, kad segums ir apžuvis, norāda LVC.

LVC informē, ka svētdienas rītā apledojums apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem autoceļiem posmā no Bīriņu pagrieziena līdz Ainažiem, bet uz reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir Limbažu apkārtnē. Slidenos ceļa posmus kaisa ar pretslīdes materiāliem. Sākot no pulksten 1 naktī ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 63 LVC autoceļu uzturētāju ziemas dienesta tehnikas vienības.

Lai nepakļautu sevi un citus ceļu satiksmes dalībniekus paaugstinātam riskam, LVC aicina autovadītājus izvēlēties laika apstākļiem un ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un stilu.

LVC aicina autobraucējus informēt par apgrūtinātiem braukšanas apstākļiem vai citiem, ar satiksmi un ceļu stāvokli saistītiem jautājumiem pa diennakts tālruni 80005555, kā arī uzņēmuma "Twitter" un "Facebook" kontos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!