Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Radio plāno pilnā apmērā atjaunot staciju "Radio NABA", integrējot to radio kā Radio 6 kanālu. Tas būtu nekomerciāls radio, kura izmaksas segtu sponsori. Patlaban tiek gaidīts Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums, ar kuru padome kavējas.

Kā stāstīja Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs Jānis Siksnis, staciju "Radio NABA", kura patlaban "saplūdusi" ar Radio 5 - "Pieci.lv" -, būtu nepieciešams atjaunot pilnā apmērā kā atsevišķu radio, kā tas bija iepriekš. Latvijas Radio darboņi "nejūtas laimīgi", ka Radio 5 patlaban attīstās uz "NABA" rēķina, bilst Siksnis.

Viņš norāda, ka abām stacijām ir visai atšķirīgs formāts, un to jaukšana kopā, pēc Sikšņa domām, iespējams, ir iemesls, kāpēc "Pieci.lv" ir tik maza klausītāju auditorija.

Siksnis stāsta, ka, atjaunojot "Radio NABA", tā joprojām būtu alternatīvās kultūras programma, kurai ir sava neliela klausītāju niša. Līdz ar to tas būtu izteikti nekomerciāls radio. "Radio NABA", tāpat kā iepriekš, darbotos neatkarīgi producenti - Latvijas Universitātes pārstāvji -, kas visu izmaksu segšanai piesaistītu sponsorus. Līdz ar to tas valstij papildu izmaksas neradītu.

Latvijas Radio sabiedriskā pasūtījuma ietvaros vien uzņemtos atbildību par "Radio NABA" saturu kā vienu no Latvijas Radio programmām. Izmaksas no Latvijas Radio puses gan joprojām būtu par "Radio NABA" autorraidījumiem, kas izskanētu "Pieci.lv" ēterā. Plānots, ka to gan būtu uz pusi mazāk nekā līdz šim.

Aprēķināts, ka "Radio NABA" auditorija varētu sasniegt 40 000 līdz 50 000 klausītāju. To varētu panākt ar plāniem nākotnē paplašināt apraidi.

Patlaban tiekot gaidīts NEPLP lēmums šajā jautājumā. Siksnis norāda, ka ideja padomei iesniegta jau vasaras vidū, bet NEPLP ar lēmumu kavējas. Patlaban šis jautājums esot nodots izskatīšanai arī Sabiedriskajā konsultatīvajā padomē, pēc kuras atzinumiem par to tālāk atkal spriedīs NEPLP.

Siksnis uzsver, ka, tā kā "Radio NABA" izmaksas segtu sponsori, šis būtu izteikti nekomerciāls radio, tādēļ viņam nav skaidra šāda NEPLP kavēšanās.

To pats Siksnis gan skaidro arī ar vispārējo apjukumu komercnozarē. Kā norāda Latvijas Radio vadītājs, "tiklīdz runa ir par frekvenci, turklāt vēl Rīgā, sākas rīvēšanās starp komercstacijām". Tā kā NEPLP viens un tas pats cilvēks atbild gan par valsts radio, gan komercradio, kas, pēc Siksņa vārdiem, "jau pēc savas būtības ir šizofrēniski", ir neskaidrības un nesaprašanās.

Siksnis pieļauj, ka atbildīgo iestāžu lēmums par "Radio NABA" varētu tikt pieņemts līdz 1.decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!