Foto: Oļegs Miziņenko/Privātais arhīvs
Šā gada janvāra izskaņā Rīgas pilsētas būvvalde izsniedza uzņēmumam AS "PN Project" būvatļauju Rīgā esošā Preses nama tipogrāfijas daļējai demontāžai. Šī ēka Ķīpsalā ir zīriņu apdzīvota jau 36 gadus, savukārt pati Ķīpsalas zīriņu kolonija tiek uzskatīta par lielāko visā Eiropā.

Upes zīriņi ir aizsargājama putnu suga. "Delfi" skaidro, kas ar putniem varētu notikt pēc tam, kad Preses nama jaunais īpašnieks veiks pārbūves darbus, lai izveidotu biznesa centru un viesnīcu.

Visu Preses nama ēku kompleksu Balasta dambī 2 jau 2017. gadā par teju 17 miljoniem eiro no "Latvijas kuģniecības" meitas uzņēmuma nopirka lietuviešu investoru kompānijas "Lords LB Asset Management" izveidots fonds "Lords LB Special Fund V". Vērienīgā darījuma mērķis – pārveidot Preses nama teritoriju ar tai piederošajām ēkām par biznesa darījumu centru savienojumā ar viesnīcu "Holliday Inn".

Projekts apveidus guvis arhitektu birojā "Arhis", taču fiziskās aprisēs tas patlaban nav redzams. Vēl nesenās uzņēmēju vīzijās viesnīcu bijis plānots atvērt 2022. gada rudenī.

Līdz ar to šis var izrādīties pēdējais gads, kad "leģendārie" Preses nama zīriņi uz tipogrāfijas jumta var netraucēti vairoties tā, kā tas tiem bijis ierasts līdz šim, proti, gadu desmitiem.

Kāpēc zīriņi Ķīpsalā ir tik īpaši

Upes zīriņiem vislabākā dzīvošanas vieta ir pavisam tuvu upei esoši ne pārāk augsti un plakani jumti, vislabāk, ka tie klāti ar bitumenu vai vismaz ruberoīdu.

1978. gadā celtā Preses nama ēka ar visu tipogrāfiju izrādījās šiem putniem vismīļākā. Turpat Ķīpsalā jau bija arī Rīgas Tehniskās universitātes celtne, bet šī gadsimta sākumā tika uzcelts tirdzniecības centrs "Olimpia". Šo visu ēku jumti nonāca zīriņu absolūtā "pārvaldībā", jo izrādījās ideālas vietas ligzdošanai.

Lai arī aizsargājami un saudzējami, zīriņi ir vieni no tiem putniem, kuri mēdz sevišķi kaitināt miermīlīgos iedzīvotājus. Pirmkārt, šie putni ir skaļi un ķērcoši, otrkārt, tie ķēzās – gan uz ēku logiem un balkoniem, gan automašīnu vējstikliem. Treškārt, zīriņi mēdz uzbrukt cilvēkiem. Tas gan nenotiek bieži, vien tad, ja apdraudēts ir zīriņu mazulis, piemēram, nokrītot no jumta uz ielas, publikācijā žurnālā "Vides Vēstis" norāda ornitologs Ruslans Matrozis.

2000. un 2001. gadā uz Preses nama lielā jumta uzlika jaunu segumu, kas nebija piemērots zīriņu ligzdošanai. Ornitologi ieteica uz jaunā seguma uzbērt oļus, lai dotu iespēju zīriņiem turpināt ligzdošanu. Tā laika Preses nama vadība visādi aizbildinājusies un putnu labā nedarīja neko.

Toreizējais Rīgas domes Vides departamenta priekšnieks Askolds Kļaviņš atbalstīja ornitologu ideju mēģināt pārvilināt putnus uz tiem piemērotu dabisku vietu un izveidot ligzdošanai atbilstošu biotopu cilvēkiem slēgtajā zonā Zaķusalā pie dzelzceļa tilta.

Tur nocirta krūmus un kokus, uzbūvēja žogu un uzbēra nevis apaļus oļus, bet asus akmeņus. Nepadomāja arī par to, ka uz salas kuplā skaitā dzīvo lapsas. Putniem šādi kaimiņi nepatīk, par neveiksmīgo plānu zīriņus "deportēt" uz Zaķusalu vēsta Matrozis.

Būvdarbus līdz jūlijam nevajadzētu sākt

Ornitologs Matrozis sarunā ar portālu "Delfi" pauž, ka nupat, nupat upes zīriņi atlidos mājās no tālajām zemēm, un maija vidū arī uz nojaukšanai paredzētā Preses nama tipogrāfijas jumta būs ligzdas ar jauno putnēnu olām. "Pēc Jāņiem viņi izlidos," precizē ornitologs.

Ja jebkādas demontāžas darbības sāksies jūnijā, to varēs traktēt kā aizsargājamo putnu iznīcināšanu. "Ja to darīs ligzdošanas laikā, tas ir sodāmi. Turklāt tas nozīmēs zīriņu bļaustīšanos pa visu rajonu," skaidro putnu pētnieks. Viņš rekomendē jebkādus būvniecības darbus Preses nama teritorijā sākt jūlijā, ne agrāk.

Ornitologs arī akcentē, ka arī tad, kad būvdarbi ap Preses namu Ķīpsalā sāksies, zīriņi izmisīgi meklēs jaunu mājvietu upes tuvumā.

"Varbūt atradīs kādu pamestu ēku. Varbūt nemaz neligzdos vispār. Bet, visticamāk, putni pārmetīsies no Ķīpsalas uz Mangaļsalu vai Kundziņsalu, jo viņiem svarīgs ir Daugavas tuvums".

Projektēšanas nosacījumi – izpildīti

Lietuviešu investora pārstāvošais uzņēmums "PN Project" ir saņēmis zaļo gaismu no Rīgas pilsētas būvvaldes Preses nama tipogrāfijas ēkas daļējai demontāžai, taču būvdarbi vēl nav sākti.

"Objektam Balasta dambī 2 ir izsniegta būvatļauja, kurā ir veikta atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi. Bet, lai uzsāktu būvdarbus, būvatļaujā ir nepieciešama atzīme par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi. To, kad Būvvaldē tiks iesniegta nepieciešamā dokumentācija atzīmes veikšanai par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi, nevaram pateikt, jo tas atkarīgs no īpašnieka," portālam "Delfi" marta sākumā skaidroja iestādē.

Vēl pēc nepilna mēneša, nu jau aprīlī, Rīgas būvvaldē portālam "Delfi" apliecināja: "Objekta attīstītājs vēl nav izpildījis būvatļaujā ietvertos nosacījumus, lai varētu tikt uzsākti būvdarbi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!