Foto: LETA

Sauszemes spēku kājnieku brigāde ir efektīvi attīstījusies, spējusi realizēt tās uzdevumus un stāties pretim jauniem izaicinājumiem, uzskata Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Otrdien Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandiera amatā stājās pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš, nomainot līdzšinējo brigādes komandieri pulkvedi Mārtiņu Libertu, kurš ASV Jūras kara koledžā apgūs augstākās vadības virsnieka kursu. NBS komandieris svinīgajā ceremonijā uzsvēra, ka šis ir vēsturiski nozīmīgs brīdis ne tikai brigādei, bet arī bruņotajiem spēkiem. Graube uzsvēra vienības uzdevumu maiņu, koncentrējoties uz kolektīvo aizsardzību.

Komandieris norādīja uz milzīgo darbu, kuru Liberts ieguldīja ar savu mērķtiecību, motivāciju, iniciatīvu un izdomu, jaunajam komandierim novēlot veiksmi dienestā.

Savukārt AM valsts sekretārs Jānis Garisons izteicās, ka no 2014.gada ir bijuši daudzi izaicinājumi, jo brigāde no vienība, kas koncentrējusies uz starptautiskajām operācijām, patlaban koncentrējas uz valsts aizsardzības spēju stiprināšanu un uzņemošās valsts atbalsta spēju stiprināšanu. Arī viņš pauda, ka Liberts savu darbu paveica teicami, uzņemot sabiedroto spēkus, kuri piedalījās kopīgās starptautiskās mācībās.

Garisons jaunajam komandierim Lejiņam novēlēja veiksmi, izturību, savukārt brigādei - spēju aizsargāt Latviju.

Līdzšinējais komandieris Liberts pateicās aizsardzības nozares vadībai pa iespēju pildīt atbildīgo brigādes komandiera dienestu. Viņš norādīja, ka, stājoties amatā, solīja, ka izmaiņu vienībā nebūs, tomēr tās "radās pašas no sevis", jo dalība starptautiskajās operācijās tika samazināta, palielinājās mācību skaits, kā arī nepieciešamība uzņemt sabiedroto spēku karavīrus. Savukārt Lejiņš uzsvēra, ka brigāde ir vienība, kas var vislabāk un visdrošāk aizsargāt Latviju, paužot, ka viņš ir atvērts jaunām idejām un iniciatīvām.

Jau ziņots, ka NBS Apvienotā štāba priekšnieka amatu no 26.augusta pārņems Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš, kuru Ministru kabinets Apvienotā štāba priekšnieka amatā apstiprināja šā gada 28.jūnijā. Līdzšinējais štāba priekšnieks Juris Zeibārts turpmāk pildīs militārā pārstāvja NATO un ES amata pienākumus Briselē, Beļģijā, nomainot līdzšinējo Latvijas pārstāvi ģenerālmajoru Andi Dilānu, kurš dienestu turpinās Baltijas Aizsardzības koledžas komandanta amatā.

Savukārt Kalniņa vietā 26.augustā plānots iecelt brigādes ģenerāli Aināru Ozoliņu, kurš no 2013.gada 24.janvāra pilda NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieka pienākumus.

Bruņotajos spēkos amatpersonu rotācija ir normāls process un nav saistīta ar neuzticības zaudēšanu, iepriekš norādīja Aizsardzības ministrijā. Jebkuras pakāpes virsnieki regulāri tiekot rotēti, un virsnieki augstos amatos arī iepriekš tikuši rotēti. Tāda ir NATO dalībvalstīs un profesionālajos bruņotajos spēkos kopumā pastāvošā sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!