Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns uzdos ministrijas valsts sekretāram Andrim Sarnovičam izvērtēt Saeimas deputāta Aināra Šlesera informāciju par Valsts bērna tiesību aizsardzības centra (VBTAC) vadītājas Inetes Ielītes iespējamo neatbilstību ieņemamajam amatam, informēja ministra padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Ģirts Pūle.
"Sociālo jautājumu risināšana visupirms ir pašvaldības funkcija un atbildība, protams, arī VBTAC ir atbildīgs par bērnu tiesību jautājumu risināšanu likumdošanas un normatīvo aktu izpildē," uzskata ministrs. Pagaidām Greiškalns nav saņēmis oficiālu Šlesera vēstuli.

Šlesers pavēstīja par vēlmi lūgt Greiškalnu izvērtēt Ielītes atbilstību amatam, jo deputāts neesot no viņas saņēmis atbildi, kā tas iespējams, ka Latvijā mežā dzīvo ģimene ar mazgadīgu bērnu.

Šlesers sacīja, ka viņš pagājušajā nedēļā laikrakstā "Vakara Ziņas" lasījis par to, ka trīs mēnešus jau mežā dzīvo kāda ģimene ar bērniem, vienam no viņiem esot tikai divi gadi. "Tas manī radīja sašutumu, un es vērsos pie Ielītes. Viņa pat nebija lietas kursā, bet apsolījās iegūt informāciju par šo gadījumu un tad informēt mani," klāstīja Šlesers.

Deputāts norādīja, ka ir jau pagājusi nedēļa, bet bērnu tiesību aizsardzības centra vadītājas atbilde vēl nav saņemta. "Ja šāda ir viņas attieksme pret Saeimas deputāta lūgumu, kā tad viņa reaģē uz vienkāršu cilvēku jautājumu. Šāda attieksme ir cūcība, un laikam tie cilvēki, kam būtu jārūpējas par šiem jautājumiem, nav savu uzdevumu augstumos," teica Šlesers.

Savukārt VBTAC vadītāja Ielīte pauda, ka pirmām kārtām par bērna pajumti un aprūpi jārūpējas vecākiem. Ja vecāki to nevar pilnvērtīgi veikt, bāriņtiesai jālemj par aizgādņa iecelšanu - vai nu atņemot tiesības vecākiem, vai uz īsu laiku, kamēr vecāki kļūst atkal spējīgi rūpēties par bērniem.

Turklāt pašvaldībai ir uzdevums rūpēties par saviem iedzīvotājiem. Ja ir zināma šāda situācija, pašvaldībai jāsagādā bērniem jumts virs galvas un aprūpe, bet ne tāds jumts, kurš var uzgāzties uz galvas, teica Ielīte. Nav pieļaujama arī situācija, ka kaimiņi un policija neko nav ziņojuši par bērniem. Centra darbinieki kopā ar Rīgas bāriņtiesas un Rīgas bērnu tiesību aizsardzības centra darbiniekiem sekos līdzi šai situācijai.

Presē izskanēja ziņas par kādu ģimeni, kas pirms četriem mēnešiem zaudējusi dzīvokli, mēģinot ar māklera palīdzību to samainīt pret mazāku dzīvojamo platību, bet sameklētais dzīvoklis jau bijis aizņemts. Pašlaik ģimene dzīvo teltī Biķernieku mežā. Ģimenē ir trīs bērni, jaunākajam ir divi gadi, vecākajam - seši. Viņu vecāki joprojām meklējot darbu, bet bērnus pieskata vecāmāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!