Foto: LETA
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) nosūtījis vēstules Ēģiptes ārlietu ministram Nabilam Fahmi un Eiropas Savienības (ES) augstajai pārstāvei ārlietās Ketrīnai Eštonei, kurās pauž bažas par Latvijas un Austrālijas pilsoņa Pētera Grestes aizturēšanu.
Vēstulē Ēģiptes ārlietu ministram Fahmi Latvijas ārlietu ministrs aicina Ēģiptes pārejas perioda varas iestādes nodrošināt profesionālo pienākumu pildīšanas iespējas visiem žurnālistiem. Rinkēvičs pauž bažas par Latvijas un Austrālijas pilsoņa Grestes aizturēšanu, aicinot Ēģiptes pagaidu varas iestādes nodrošināt taisnīgu tiesu, ievērojot žurnālistu tiesības, balstoties uz starptautiski pieņemtajām cilvēktiesību normām un it īpaši - vārda brīvību.

Rinkēvičs informējis arī ES augsto pārstāvi ārpolitikā Eštoni, ka ir nosūtījis vēstuli Ēģiptes ārlietu ministram Fahmi, un aicina Eštoni aktualizēt šos jautājumus arī ES un Ēģiptes divpusējā dialogā.

Ministrija arī informēja portālu "Delfi", ka Latvijas vēstniecība Ēģiptē ir sazinājusies ar Austrālijas vēstniecību Kairā, lai pārrunātu palīdzības iespējas Grestem. Austrālijas vēstniecība ir apliecinājusi, ka sazinās ar Gresti un viņa ģimeni, sniedzot pilna apjoma konsulāro palīdzību.

Jau ziņots, ka Greste un divi citi telekanāla "Al Jazeera" darbinieki - Muhameds Fahmi un Bahers Muhameds - kopš 29. decembra atrodas Toras cietumā. Visus trīs žurnālistus arestēja Kairas viesnīcā aizdomās par nepatiesu ziņu izplatīšanu un kalpošanu aizliegtajai islāmistu kustībai Musulmaņu brālība, kaitējot valsts drošībai.

Atbrīvot Gresti un viņa kolēģus aicina arī Ēģiptes žurnālistu savienība un ārvalstu žurnālisti. CNN, aģentūras AP, laikraksta "The Observer", "The Washington Post", "Le Monde", "The Daily Telegraph" un citu mediju parakstītais aicinājums mudina atbrīvot arī citus žurnālistus, no kuriem daži Ēģiptē ir apcietināti jau vairāk nekā piecus mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!