Foto: Ieva Ābele, Saeima

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 1. februārī, vienojās ierosināt deputāta ētikas kodeksa pārkāpuma lietu pret parlamentārieti Gloriju Grevcobu (S!), vērtējot viņas izteikumus par Latvijas okupāciju.

Ar iesniegumu Saeimas ētikas komisijā iepriekš vērsās deputāts Edvīns Šnore (NA), lūdzot vērtēt Grevcovas izteikumu par Latvijas okupāciju atbilstību deputāta ētikas kodeksam.

Šnore iesniegumā norāda, ka šā gada 22. janvārī Grevcova sociālajos tīklos izplatīja video uzrunu, kas ierakstīta Latvijas Okupācijas muzejā.

Tajā deputāte krievu valodā pauž: "Atnācu uz tā saucamo Okupācijas muzeju. Uz to, kuru kādreiz sauca par Strēlnieku muzeju. Un ziniet, fakti neiet kopā. Gids stāsta savu paralēlo, izdomāto vēsturi. Un uz konkrētiem jautājumiem atbildēt nespēj. Un fakti nesakrīt. Kas tas par muzeju un ar kādu mērķi radīts? Atgādināšu, muzeja nosaukums ir Okupācijas muzejs. Lūk, tā arī dzīvojam. Apskatījām visus eksponātus un sapratām: oi, kā mūs muļķo, oi mūs muļķo... Ja agrāk domāju, ka pie mums ir propaganda, tad, izejot cauri šim muzejam, tu saproti, kas tas ir īsta propaganda."

Šnore uzskata, ka šādi izteikumi ir klaja ņirgāšanās par Latvijas okupācijas radīto postu, klaja necieņa pret okupācijas upuriem un viņiem radītajām ciešanām.

Deputāts uzskata, ka Grevcova ar saviem izteikumiem pārkāpusi divus Saeimas deputāta ētikas kodeksa punktus – 4. punktu, kas nosaka, ka deputāts godprātīgi ievēro Saeimas deputāta svinīgajā solījumā pausto apņemšanos, tostarp ievērot Latvijas likumus.

Tāpat, Šnores ieskatā, Grevcova pārkāpusi deputāta ētikas kodeksa 7. punktu, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Komisijas sēdes laikā Grevcovas partijas biedrene Nataļja Marčenko-Jodko (S!) norādīja, ka Valsts drošības dienests (VDD) jau ierosinājis lietu pret Grevcovu par viņas izteikumiem, uz ko komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) norādīja, ka komisija skata deputāta izteikumu atbilstību ētikas kodeksam, neatkarīgi no tā, ko vērtē tiesībsargājošās iestādes.

Deputāti komisijas sēdē nediskutēja par Šnores iesniegumu, vien nobalsoja par ētikas pārkāpuma lietas ierosināšanu, par kuru diskusijas plānotas kādā no nākamajām komisijas sēdēm.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Valsts drošības dienests (VDD) ir noslēdzis pārbaudi saistībā ar deputātes Glorijas Grevcovas (S!) publiskajiem izteikumiem Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā, pieņemot lēmumu uzsākt kriminālprocesu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotās Latvijas okupācijas iespējamu rupju noniecināšanu.

Pret Grevcovu jau ir uzsākts kriminālprocess par nepatiesu ziņu sniegšanu, kandidējot Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!