Saeimas kanceleja izstrādājusi jaunu deputātu apmaksas sistēmu, kas piesaista deputātu algas tautsaimniecībā nodarbināto mēneša vidējai darba samaksai un tādējādi tās būtiski palielina. Šādu informāciju Saeimas kancelejas direktors Māris Steins nosūtījis frakciju vadītājiem.
Saskaņā ar sagatavotajiem priekšlikumiem deputātiem un Saeimas amatpersonām mēneša alga nosakāma, reizinot tautsaimniecībā nodarbināto mēneša vidējo darba samaksu ar dažādiem koeficientiem.

Saeimas priekšsēdētājam vidējā alga būtu reizināma ar seši, tādējādi viņš mēnesī saņemtu 825 latus. Saeimas priekšsēdētāja biedram vidējā alga valstī būtu reizināma ar pieci un viņš mēnesī saņemtu 750 latu.

Tāda pati alga būtu arī Saeimas sekretāram.

Saeimas sekretāra biedra alga būtu 4,5 reizes lielāka par vidējo algu valstī, proti, 600 latu - tāpat arī Saeimas frakciju vadītājiem un frakciju priekšsēdētājiem.

Saeimas komisiju priekšsēdētāja biedriem alga aprēķināma četras reizes lielāka par vidējo algu valstī, proti, 600 latu, bet ierindas deputātiem būtu jāsaņem 525 lati, kas ir trīsreiz vairāk nekā vidējā alga valstī.

Saskaņā ar iesniegtajiem priekšlikumiem komisiju deputātiem, kas neapmeklē komisijas sēdi, no algas būtu jāatskaita viens procents par katru kavējumu, bet ja deputāts apvienotu vairākus amatus Saeimā, viņš saņemtu pilnu amatalgu par vienu no amatiem un starpību starp deputāta algu un tām amatalgām, kas atbilst pārējiem amatiem.

Lai piemērotu jaunu deputātu apmaksas sistēmu, nepieciešams veikst izmaiņas Saeimas Kārtības rullī, un Saeimas kanceleja līdz šā gada 16.decembrim lūdz frakcijas sniegt atbildes, vai tās atbalsta attiecīgas izmaiņas.

Patlaban deputāta alga ir noteikta 372 latu apjomā, tomēr deputāti saņem piemaksas par katru apmeklēto komisiju sēdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!