Foto: Jānis Vētra
"Ticu, ka ar šo piemēru es varu palīdzēt mazināt tos aizspriedumus un šaubas, kas cilvēkiem ir radušies," portālam "Delfi" atklāja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) ārsts rezidents Jānis Vētra, kurš pirmdien ap pulksten 8.30 kā viens no pirmajiem šajā slimnīcā saņēma Covid-19 vakcīnu.

Viņš stāstīja, ka 22. decembrī saņēma zvanu no Stradiņa slimnīcas, kur tika piedāvāti konkrēti laiki, kad var ierasties uz vakcinēšanos. "Bija brīva vieta šorīt 8.30, un uz to arī pieteicos. Zināju, ka tādējādi būšu viens no pirmajiem Latvijā, kurš saņems vakcīnu," uzsvēra Vētra.

"Apzinoties, cik svarīga mums visiem ir šī Covid-19 vakcīna, jau biju izlēmis, ka lūgšu to brīdi iemūžināt fotogrāfijā, lai varētu arī publiski ar to padalīties. Ticu, ka ar šo piemēru es varu palīdzēt mazināt tos aizspriedumus un šaubas, kas cilvēkiem ir radušies," sacīja Vētra.

Jautāts, vai nav bijis bail no iespējamām blaknēm pēc vakcinēšanās, viņš uzvēra, ka bail no vakcīnas nebija.

"Ņemot vērā, ka šī ir jauna vakcīna un ap to ir ļoti liela ažiotāža, es vēlreiz atkārtoju savas zināšanas par vakcīnām un imunitāti. Pārskatīju arī zinātniskos pētījumus," Vētra norādīja, uzsverot, ka viņam nav šaubu par vakcīnas efektivitāti un drošumu.

Tāpat viņš skaidroja, ka pirms vakcinēšanas katrs aizpilda anketu, kurā jāatbild uz dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar esošo veselības stāvokli, tajā skaitā par paaugstinātu temperatūru un citiem saaukstēšanās simptomiem. Kā arī to, vai kādreiz ir bijušas kādas alerģiskas reakcijas.

Jau ziņots, ka pirmās vakcīnas pret Covid-19 saņēmuši PSKUS un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) mediķi. Vakcinācija pret Covid-19 saslimšanu izraisošo vīrusu pirmdien, 28. decembrī, sākta 10 vakcinācijas kabinetos visā Latvijā.

Jau vēstīts, ka Latvijā kā pirmie tiks vakcinēti mediķi, kuriem ikdienā ir tieša saskare ar Covid-19 pacientiem.

Pirmdien Latvijā sāk darboties 10 vakcinācijas kabineti, kuros "BioNTech" un "Pfizer" ražoto vakcīnu varēs saņemt ārstniecības personāls, kas strādā ar Covid-19 pacientiem un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki.

Sākotnēji plānots vakcinēt 4875 ārstniecības personas, lai no pirmajā fāzē saņemtajām 9750 vakcīnām katram tiktu nodrošinātas divas vakcīnas devas. Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas – ap 4. janvāri vai 5. janvāri, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu.

Pēc tam secīgi vakcinēties varēs pārējie veselības aprūpes darbinieki, sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti, cilvēki ar hroniskām slimībām un cilvēki no 60 gadu vecuma, kā arī operatīvo dienestu darbinieki, izglītības iestāžu darbinieki, cilvēki ieslodzījuma vietās un visi pārējie Latvijas iedzīvotāji.

Plānots, ka visi pārējie Latvijas iedzīvotāji varēs vakcinēties, sākot ar 2021. gada otro ceturksni.

26. decembra rītā Latvijā tika nogādātas pirmās vakcīnas pret Covid-19. Latvijai tika piegādāta pirmā "BioNTech" un "Pfizer" ražoto vakcīnu daļa – Valsts asinsdonoru centrs (VADC) saņēma 9750 vakcīnas devas.

Sestdien, 26. decembrī, RAKUS nogādāta pirmā farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 vakcīnu daļa, kā arī nepieciešamie palīgmateriāli – šļirces un dezinfekcijas šķīdums – vakcinēšanai.

Pārvešanas laikā stingri ievērots darbības protokols, hronometrējot un precīzi ievērojot komplektācijai un pārkraušanai atvēlēto laiku. Komplektējot vakcīnas konkrētam vakcinācijas kabinetam, tas jāpaveic trīs minūtēs – laikā, kādu vakcīna drīkst atrasties ārpus ledusskapja.

Iepirkumā par vakcīnu pret Covid-19 izvadāšanu uzvarēja AS "Recipe Plus". Līguma cena gan iepriekš atklāta netika.

"Recipe plus" piegādās šo vakcīnu vakcinācijas kabinetiem, kur to no +2 līdz +8 grādiem var uzglabāt līdz piecām dienām, skaitot no brīža kopš vakcīnas izņemšanas no saldētavas. Vakcīnu sadale Latvijas ārstniecības iestādēm notiek ciešā iesaistīto valsts institūciju sadarbībā.

Eiropas Komisija (EK) pirmdien, 21. decembrī, apstiprināja farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiroaps Savienībā (ES). EK ir noslēgusi līgumus ar kopumā septiņiem potenciālo vakcīnu piegādātājiem, lai nodrošinātu visiem ES pilsoņiem iespēju galu galā vakcinēties pret jauno koronavīrusu.

Veselības ministrija iepriekš skaidroja, ka vakcīnas tiek uzglabātas sasaldētā veidā mīnus 75 grādos, tāpēc 28. decembra rītā zāļu lieltirgotavas piegādās šo vakcīnu desmit Latvijas slimnīcu vakcinācijas kabinetiem.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos un pieaugošo veselības nozares pārslodzes risku, valdība atkārtoti izsludinājusi ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim.

Arī Latvijas veselības aprūpes jomā 10. decembrī tika izsludināta ārkārtas situācija. Uz laiku pārtraukta plānveida palīdzības sniegšana slimnīcās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!