Foto: LETA
No Vidzemes ievēlētais Saeimas deputāts Andris Bērziņš ir godavīrs, kas tur savu vārdu un nav manipulējams, un tāds esot arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vairākuma viedoklis, ceturtdien debatēs par vienu no Valsts prezidenta amata kandidātiem sacīja Iveta Grigule (ZZS), kas ir viena no pieciem Bērziņa kandidatūru iesniegušajiem frakcijas deputātiem.

"ZZS vēl nav sākusi priekšvēlēšanu kampaņu, tāpēc neesam tik aktīvi debatētāji," savas frakcijas nelielo dalību debatēs skaidroja Grigule. Viņa gan atzina, ka viņa kā Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes locekle labprāt gribētu, lai vēlēšanās varētu piedalīties "Latvijas Kenedijs vai Obama", partijas līdzpriekšsēdētājs un vides ministrs Raimonds Vējonis, tomēr ir samierinājusies, ka tas neesot noticis.

Grigule klāstīja, ka Bērziņu iepazinusi salīdzinoši nesen, kopš 10.Saeimas darba sākuma, taču jau paguvusi novērtēt to, ka viņš vienmēr vadoties no loģiskiem apsvērumiem, ne politiskās konjunktūras.

Deputāte arī uzsvēra, ka Bērziņš ar savu rīcību vairakkārt demonstrējis, ka ir prognozējams, turklāt savā dzīvē viņš ir daudz ko sasniedzis.

Vēl viens Bērziņa izvirzītājs Jānis Vucāns (ZZS), kurš frakcijā pārstāv partiju "Latvijai un Ventspilij", klāstīja, ka ir pret "kampaņveidīgu uzsaukumu un puspatiesību balstītu valsts pārvaldes politiku". Savukārt Bērziņu viņš pazīstot sen, un prezidenta kandidātam piemīt "sirds siltums un cilvēcīgums".

Savukārt Staņislavs Šķesters (ZZS), kurš arī izvirzīja Bērziņa kandidatūru, sacīja, ka ar Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu valsts ekonomikas attīstība ir apdraudēta, viņš arī ticies ar uzņēmējiem, kas esot "sašauti" par šo lēmumu un ir neizpratnē par to, kas notiks. Šķesters arī apgalvoja, ka, būdams katolis no Latgales, nevar atbalstīt Zatleru, jo viņš atbalstījis viendzimuma partnerattiecību legalizēšanu, bet "man ar šiem cilvēkiem nav pa ceļam", un tā domājot arī daudzi kristīgi cilvēki. Savukārt Bērziņš kā cilvēks, "kurš pats paņēmis valsti rokās, zinās arī kā palīdzēt valstij", jo viņš ir tautsaimnieks un finansists, uzskata Šķesters.


Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien balsos par nākamo Valsts prezidentu. Uz šo amatu pretendē Zatlers un piecu Zaļo un Zemnieku savienības deputātu izvirzītais deputāts Andris Bērziņš.

Līdz šim nevienam prezidenta amata kandidātam nav apsolīts Saeimā pārstāvēto politisko spēku vairākuma atbalsts. "Vienotība" solīja atbalstīt Zatleru, tāpat par pašreizējo prezidentu sola balsot "VL-TB/LNNK". Tas dotu Zatleram 40 balsi, bet ievēlēšanai nepieciešama 51 balss.

Tautas partija, kuras Saeimas deputāti kopā ar pārējo apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakciju vēl pirms neilga laika izvirzīja Valsts prezidentu Valdi Zatleru uz otro termiņu, pirmdien valdes sēdē vienbalsīgi nolēmusi lēmumu neatbalstīt Zatlera kandidatūru. PLL būs brīvais balsojums.
Arī ZZS jau paziņoja, ka frakcijai būs brīvais balsojums, tāpat par vienotu rīcību neizšķīrās arī opozīcijā esošais "Saskaņas Centrs", turklāt SC deputāti savu balsojumu sabiedrībai neatklās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!