Foto: F64

Nevienam nav tiesību apšaubīt Kazahstānas tautas brīvi un pārliecinoši pausto gribu, apsveicot ar Kazahstānas vēlēšanu rezultātiem, Kazahstānas prezidentam Nursultanam Nazarbajevam izteikusies Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Iveta Grigule (ZZS).

Jau ziņots, ka vēlēšanās Kazahstānā ar 97,7 procentu vēlētāju atbalstu uzvarējis līdzšinējais prezidents Nazarbajevs, kurš valdījis Kazahstānā jau 26 gadus. Pēc šīm vēlēšanām viņš stāsies amatā uz piekto termiņu.

Savas vizītes laikā, kurā piedalījies arī EP deputāts Andrejs Mamikins (S), apsveicot ar vēlēšanu rezultātiem, Grigule norādījusi, ka "mums, EP deputātiem, tas ir liels gods būt par lieciniekiem šajā izšķirošajā brīdī, kad Kazahstānas tauta vēlē savu prezidentu". Grigule Nazarbajevam arī skaidrojusi, ka uzticības mandāts, kuru viņš vēlēšanās saņēma no Kazahstānas tautas, pilnvaro Nazarbajevu dzīvē realizēt visambiciozākās idejas, kuru augļus novērtēs ES un Kazahstānas iedzīvotāju bērni un bērnu bērni.

"Vēlēšanās Kazahstānas tauta balsoja ne tikai par prezidentu, bet arī par stabilitāti reģionā, par valsts ekonomisko uzplaukumu un labklājību. Un mums nevienam nav tiesību apšaubīt Kazahstānas tautas brīvi un pārliecinoši pausto gribu," paudusi Grigule.

Vaicāta par notikušo vizīti, Grigule skaidrojusi, ka viņa kā EP deputāte īpaši atzīmējusi Latvijas kā prezidējošās valsts Eiropas Savienības (ES) Padomē prioritāti - attiecību attīstīšanu un kvalitatīvu uzlabošanu ar Centrālāzijas reģiona valstīm, kur Kazahstānai ir galvenā loma. Tāpat Grigule paudusi pārliecību, ka Latvija spēs piepildīt ambiciozo mērķi, jo "vēsturiski abas valstis labi saprotas un sadarbība, kas realizēta konkrētos darbos, ir laba, īpaši transporta un tranzīta nozarē". Tomēr, kā norādījusi Grigule, potenciāls šo sadarbību nākotnē stiprināt un attīstīt ir liels.

"Uz tikšanos bija uzaicināti pārstāvji, tostarp no Latvijas. Kā Latvijas delegācijas pārstāvjiem mums bija iespēja sākt diskusiju. Prezidents teica ievadvārdus, un pirmie vārdi nāca tieši no mums. Atbildot uz to, Nazarbajevs pauda, ka mūsu valstīm vēsturiski attiecības tiešām ir bijušas labas, tostarp biznesa ziņā. Viņš arī norādīja, ka redz arī turpmāku sadarbību un izaugsmi, kas ir laba zīme mūsu uzņēmējiem," paudusi Grigule.

Deputāte arī norādījusi, ka tikšanās laikā ar Nazarbajevu apzināti pieminējusi transporta un tranzīta iespējas, jo tās Latvijai pašlaik ir ļoti aktuālas. "Notiek pārrunas par Kazahstānas aviolīnijām uz ASV. Pašlaik notiek arī lidostu apsvēršana, un viena no tām ir Rīgas lidosta," atgādinājusi deputāte.

Kazahstānas vēlēšanās opozīcijas partijas savus kandidātus neizvirzīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!