Gripas intensitāte samazinājusies vairāk nekā uz pusi jeb par 56%, saglabājoties vairs tikai 51,6 gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju līmenī, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) aizvadītās nedēļas gripas un akūtu augšējo elpceļu infekcijas (AAEI) monitoringa dati.

Trijās no 10 SPKC monitoringā iesaistītajām pilsētām – Jūrmalā, Gulbenē un Valmierā aizvadītajā nedēļā netika reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar gripu. Savukārt Jelgavā un Liepājā vēl joprojām gripas intensitāte ir virs epidēmijas līmeņa (saslimstība augstāka par 100 uz 100 000 iedzīvotāju).

Pārējās monitoringā iesaistītajās pilsētās (Rīgā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Rēzeknē un Ventspilī) vēršanās pēc medicīniskās palīdzības gripas gadījumos ir samazinājusies vai palikusi nemainīga.

Aizvadītās nedēļas laikā par aptuveni 7% samazinājies to cilvēku skaits, kuri vērsušies pēc palīdzības ārstniecības iestādēs AAEI gadījumos, savukārt pieaudzis pacientu skaits pneimonijas gadījumos, kas palielinājies aptuveni par 9%, sasniedzot vidēji 27,8 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Monitoringā iesaistītajās stacionārajās iestādēs hospitalizēto gripas pacientu skaits samazinājies par vidēji 30%. Aizvadītajā nedēļā tas bijis 81 pacients – to skaitā 54 ar diagnozi gripa un 27 ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija. Par gripas slimnieku nāves gadījumiem aizvadītās nedēļas laikā netika ziņots.

SPKC atgādina, lai gan gripas epidēmija Latvijā atkāpjas, ir nepieciešams ievērot gripas profilakses pasākumus arī turpmāk: mazgāt rokas - katru reizi pārnākot no āra, pirms dekoratīvās kosmētikas uzlikšanas un noņemšanas, pirms ēšanas, arī pirms smēķēšanas, regulāri vēdināt telpas un veikt mitro uzkopšanu (gan mājās, gan darba vietā), kā arī pagarināt uzturēšanās laiku svaigā gaisā – ejot pastaigās un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm ārpus telpām.

SPKC rekomendē turpināt arī gripu ierobežojošus pasākumus ārstniecības iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!