Patlaban Latvijā gripas aktivitāte ir zema, jo šobrīd iedzīvotāji vairāk slimo ar adenovīrusu un paragripas vīrusu izraisītām augšējo elpošanas ceļu infekcijām. Laikā, kad cirkulē šie vīrusi, gripas izraisītāji nav sevišķi aktīvi, tādēļ speciālisti saslimstības paaugstināšanos ar gripu prognozē marta sākumā vai vidū.
Kā informēja Sabiedrības veselības aģentūras Virusoloģijas izmeklējumu laboratorijas vadītāja Vaira Īrisa Kalniņa, saslimstības pieaugumu ar pneimonijām var skaidrot kā sekas pēc adenovīrusu, paragripas vīrusu un citu elpošanas ceļu vīrusu izraisītajām akūtajām saslimšanām.

SVA monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā Latvijā akūto augšējo elpceļu infekciju (AAEI) saslimstības līmenis palielinājies par 7,3%. Iedzīvotāju vidū strauji pieaugusi saslimstība ar pneimonijām - par 51,3%. Savukārt saslimstība ar gripu ir saglabājusies iepriekšējā līmenī.

Pagājušajā nedēļā Latvijā ir samazinājusies AAEI saslimstība zīdaiņiem līdz 2 gadiem, savukārt citās vecuma grupās saslimstības līmenis ir pieaudzis.

Salīdzinot pa reģioniem, visvairāk gripas gadījumu pagājušajā nedēļā ir reģistrēts Rīgā. Strauji pieaudzis AAEI saslimstības līmenis Jelgavā - par 41,1%. Daugavpilī AAEI saslimstības līmenis, salīdzinot ar pagājušo nedēļu, ir samazinājies, tomēr vēl arvien saglabājas visaugstākais starp monitoringā iesaistītajām pilsētām.

Pagājušajā nedēļā reģistrētais AAEI saslimstības līmenis ir nedaudz augstāks nekā pagājušā gada analoģiskajā periodā. Ievērojams AAEI saslimstības pieaugums, salīdzinot ar pagājušo gadu, iepriekšējā nedēļā ir reģistrēts Jūrmalā. Savukārt, gripas saslimstības līmenis, salīdzinot ar pagājušā gada šo pašu periodu, ir samazinājies par 95%.

SVA atgādina, ka gripa ir akūta, sevišķi lipīga elpošanas orgānu vīrusu infekcija, kuras simptomi ir drudzis, galvassāpes, paaugstināta ķermeņa temperatūra, kaulu “laušanas sajūta”, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus. Visefektīvākais profilakses līdzeklis pret gripu ir vakcinācija.

Gripas vakcīnas ir pieejamas jau vairāk nekā 60 gadus. Šajā laikā iegūtā pieredze ir pierādījusi vakcīnu drošību un efektivitāti. Tā kā gripas vīrusi pastāvīgi mainās, vakcīnas tiek ražotas katru gadu no jauna, līdz ar to arī cilvēkiem, kuri vakcinējušies iepriekšējos gados, jāvakcinējas no jauna, lai iegūtu imunitāti pret gripas vīrusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!