Foto: DELFI

Gripas aktivitāte pagājušajā nedēļā palielinājusies un vidējā intensitāte sasniegusi jau 570 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju jeb vairāk nekā 11 000 gripas saslimšanas gadījumu nedēļas laikā.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas un elpceļu monitoringa dati, reģistrēts arī viens nāves gadījums pacientam, kurš slimojis ar gripu.

Kopumā deviņās no desmit monitoringā iekļautajām pilsētām gripas intensitāte pārsniegusi epidēmijas apmērus jeb 100 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Visaugstākā saslimstība bijusi Jelgavā - 2131 gadījums uz 100 000 iedzīvotāju un Valmierā - 1468 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, bet zemākā - Ventspilī ar 23 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju.

Pēdējā nedēļā ievērojami palielinājies stacionēto pacientu skaits ar gripas izraisītu plaušu karsoni.

Iepriekšējā nedēļā reģistrēts arī viens nāves gadījums, kad pacientam laboratoriski diagnosticēta gripa. Minētais pacients bijis vecumā virs 50 gadiem, un viņš bija riska grupas pacients. Līdz ar to pēdējo četru nedēļu laikā saņemti pieci paziņojumi par nāves gadījumiem saistībā ar gripas infekciju. Neviens no pacientiem pret gripu nav bijis vakcinēts.

Šobrīd Latvijā cirkulē arī citi elpceļu vīrusi, piemēram, respiratori sincitiālie vīrusi un adenovīrusi. Kopējam akūtu augšējo elpceļu infekciju gadījumu skaitam ir tendence palielināties.

SPKC atgādina, ka saslimšanas gadījumā nepieciešams palikt mājās un konsultēties ar savu ģimenes ārstu, neapmeklēt darbu, skolu, publiskus pasākumus un neaicināt ciemiņus, līdz cilvēks nav pilnīgi izveseļojies. Gadījumā, ja ģimenes ārsts nav sasniedzams, SPKC aicina izmantot iespēju konsultēties ar mediķi, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Kā ziņots, 20.janvārī vairākās pilsētās saslimstība ar gripu sasniedza epidēmijas apmērus, tāpēc SPKC izziņoja gripas epidēmijas sākumu valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!