Pagājušajā nedēļā gripas epidēmija reģistrēta jau deviņās Latvijas pilsētās - Bauskā, Jelgavā, Dobelē, Jūrmalā, Limbažos, Ogrē, Siguldā, Gulbenē un Līvānos, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa dati.
Kopējā saslimstība ar gripu Latvijā pagājušajā nedēļā, salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš, samazinājās par 12 procentiem sasniedzot 65 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Tā kā saslimstība dati valstī kopumā vēl nesasniedz 100 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, nevar apgalvot, ka valstī šobrīd valda gripas epidēmija, norāda SVA speciālisti. Tomēr saslimšanas gadījumi ar gripu ir reģistrēti lielākajā Latvijas teritorijā.

Pagājušajā nedēļā par 18 procentiem samazinājusies arī saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām.

Tāpat kā iepriekš, arī pagājušajā nedēļā ar gripu un citam akūtām augošo elpceļu infekcijām visvairāk slimoja bērni līdz 14 gadu vecumam. Tomēr skolu apmeklējums saglabājās apmierinošā līmenī - 90 procenti. Mazāk apmeklēti bija bērnu dārzi, tikai 67 procenti.

SVA atgādina, ka gripa pārsvarā izplatās no cilvēka uz cilvēku gaisa pilienu vai kontakta ceļā, kā arī ar dažādiem priekšmetiem. Vislielākais inficēšanās risks ir atrodoties vienā telpā ar slimu cilvēku, kurš šķauda vai klepo, cieši kontaktējot ar slimu personu, saskaroties ar rokām, muti, kā arī pieskaroties ar rokām dažādiem priekšmetiem.

Pirmās gripas pazīmes pēc inficēšanās parādās pēc 48 līdz 72 stundām, var būt arī no 24 stundām līdz septiņām dienām. Vīruss iekštelpu gaisā var saglabāties divas līdz deviņas stundas. Ārējā vidē uz priekšmetiem vīruss izdzīvo un saglabā infekciozitāti no dažām stundām līdz pat 10 dienām.

Smagāk slimo cilvēki, kas sirgst ar hroniskām slimībām un novājinātu imunitāti. Imunitāti novājina: nepilnvērtīgs uzturs, ilgstošs stress, kaitīgie ieradumi, miega traucējumi, mazkustīgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!