Foto: F64

Pēdējās nedēļas laikā vidējā gripas intensitāte Latvijā pieaugusi vairāk nekā divas reizes, palielinājies arī slimnīcā nonākušo pacientu skaits uzņemti kopumā 130 pacienti ar gripas infekciju, tajā skaitā trīs ar gripas izraisītu pneimoniju, portāls "Delfi" uzzināja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Tiesa, ir arī labā ziņa: kopš sezonas sākuma par letāliem gadījumiem saistībā ar gripas infekciju nav ziņots. Iepriekšējās gripas sezonās gan reģistrēti vairāki desmiti letālie gadījumi: 2018.–2019. gada sezonā reģistrēti 86 nāves gadījumi un 2017.–2018. gada sezonā – 91 nāves gadījums.

SPKC dati liecina, ka gripas gadījumi ambulatorajās ārstniecības iestādēs reģistrēti visās administratīvajās teritorijās, izņemot Ventspili. Kopā reģistrēti 243 klīniski apstiprināti gripas gadījumi. Augstāka gripas intensitāte reģistrēta Jelgavā, Rīgā, Valmierā un Jūrmalā.

Eiropas reģionā gripas izplatība turpināja pieaugt. Sešas valstis informēja par pirms-epidēmijas bāzes līmeņa pārsniegšanu, no tām trīs valstis Eiropas ziemeļu reģionā (Īrija, Latvija un Lielbritānija (Ziemeļīrija un Skotija)) un trīs valstis Eiropas dienvidu reģionā (Horvātija, Itālija un Izraēla).

Lielākā daļa noteikto gripas vīrusu visā reģionā bija A tipa, lai gan sešas valstis ziņoja par dominējošo B tipa gripas vīrusu un divas citas valstis ziņoja par kodominējošiem A un B tipa gripas vīrusiem.

Par gripas epidēmijas sākumu SPKC ziņoja 11. decembrī.

SPKC jau informēja, ka ar gripu biežāk slimo bērni un pusaudži. Taču smagāk gripa skar seniorus un cilvēkus ar hroniskām saslimšanām, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģiskām saslimšanām, hroniskām infekcijām, novājinātu imunitāti un palielinātu ķermeņa svaru. SPKC pārstāve Ilze Arāja uzsvēra, ka gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

SPKC atgādina, ka vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus - līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā, uzsvēra centrā.

Arī veselības aprūpes darbiniekiem ieteicams būt vakcinētiem, lai aizsargātu savus pacientus un sevi, norādīja Arāja.

SPKC vērš uzmanību, ka gripas epidēmiskās izplatības sākums nav iemesls vakcinācijas atcelšanai vai tās pārtraukšanai. Vakcinācija pret gripu nevar izraisīt saslimšanu vai pasliktināt slimības gaitu, piemēram, ja inficēšanās notikusi pirms vakcīnas saņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!