Foto: F64
Gripas intensitāte līdz decembra vidum Latvijā saglabājusies zemā līmenī, taču pēdējo nedēļu laikā tiek novērots gripas intensitātes pieaugums, atzīst Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi.

SPKC apkoptie dati liecina, ka pieaug ambulatorajās iestādēs vērsušos pacientu skaits gripas gadījumos un hospitalizēto pacientu skaits ar diagnozi "gripa".

"Tāpat ziņots par lokāliem gripas uzliesmojumiem stacionārajās ārstniecības iestādēs un izglītības iestādēs," portālam "Delfi" stāsta Raina Nikiforova, SPKC Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas epidemioloģe.

Palielinājies arī laboratoriski noteikto gripas vīrusu skaits. Pagājušajā 2017.–2018. gada sezonā attiecīgajā laika periodā gripas intensitāte bijusi zemāka, līdzīga intensitāte tika novērota janvāra otrajā pusē.

Lielākoties gripa norit vieglā vai vidēji smagā formā, bet iespējama arī smaga saslimšana, vissmagāk no gripas cieš veci cilvēki un cilvēki ar hroniskām sirds un plaušu slimībām, informē SPKC. Gripas infekcijas izraisītie nāves gadījumi visbiežāk sastopami cilvēkiem vecumā virs 65 gadiem.

2017./2018. gada sezonā tika reģistrēts 91 nāves gadījums, kura iemesls bija gripas infekcija. Gandrīz visiem mirušajiem bija viena vai vairākas hroniskas saslimšanas.

Pirmās gripas pazīmes parasti parādās pēc 48 līdz 72 stundām no inficēšanās brīža, tomēr tās var būt arī no 24 stundām līdz septiņām dienām. Gripai raksturīga pēkšņa simptomu parādīšanās, proti, tie ir drebuļi, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās virs 38° C, stipras galvassāpes, sāpes acu ābolos un muskuļos jeb „kaulu laušana", sauss klepus un rīkles iekaisums, sāpes vai diskomforta sajūta aiz krūšu kaula, kā arī izteikts bezspēks un apetītes zudums.

Vislielākais inficēšanās risks rodas, atrodoties vienā telpā ar slimu cilvēku, kurš šķauda vai klepo, cieši kontaktējot ar slimo personu, pieskaroties dažādiem priekšmetiem, kuriem pirms tam pieskāries slimais cilvēks. Tāpēc epidemiologi iesaka stiprināt imunitāti.

Lai gripas epidēmijas laikā nesaslimtu ar gripu, SPKC speciālisti rekomendē ģērbties piemēroti laika apstākļiem, censties pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, piemēram, masveida pasākumos slēgtās telpās, sabiedriskajā transportā, vēdināt telpas un mitrināt iekštelpu gaisu, bieži uzkopt telpas izmantojot sadzīvē lietojamos mazgāšanas līdzekļus, rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, sevišķi slimošanas laikā.

Tāpat arī SPKC īpaši rekomendē vakcināciju riska grupu pacientiem.

100% apmērā to valsts apmaksā bērniem no sešu mēnešu līdz 24 mēnešu vecumam un bērniem vecumā no 24 mēnešiem līdz 18 gadiem, kuri pieder pie vairākām veselības riska grupām, piemēram, kuriem ir hroniskas plaušu slimības vai hroniskas kardiovaskulāras slimības. 50% apmērā savukārt valsts apmaksā pieaugušajiem virs 65 gadiem, kā arī pieaugušajiem, kuri pieder pie tādām veselības riska grupām kā iedzīvotāji ar hroniskām plaušu slimībā, hroniskām kardiovaskulārām slimībām, hroniskām vielmaiņas slimībām, hroniskām nieru slimībām, imūndeficītu un personām, kuras saņem imūnsupresīvu terapiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!