Foto: F64
Laboratoriski apstiprināti gripas gadījumi šajā sezonā Latvijā vēl nav reģistrēti, taču cirkulē citi vīrusi, kas izraisa rīkles iekaisumu, iesnas, bronhītu un pneimoniju, vēsta laikraksts "Diena", atsaucoties uz Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas epidemioloģi Rainu Nikiforovu.

No pirmdienas, 30. septembra, sākusies šīs sezonas gripas monitoringa datu vākšana, un pirmo informāciju no ārstniecības iestādēm par pacientiem, kuri vērsušies akūto respiratoro infekciju un gripas gadījumos, SPKC saņems pirmdien, 7.oktobrī.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs virusoloģijas laboratorijas sniegtie dati par laboratorisko izmeklējumu rezultātiem uz gripas un citiem respiratoro infekciju izraisītājiem liecina, ka pozitīvie paraugi uz gripas vīrusiem vēl nav noteikti. Taču no elpceļu infekciju izraisītājiem cirkulē citi vīrusi, kuri izraisa rīkles iekaisumu, iesnas, bronhītu un arī pneimoniju – adenovīrusi, enterovīrusi, rinovīrusi un citi.

Jau ziņots, ka pagājušā 2012./2013.gada gripas sezonā kopumā reģistrēti 52 gripas slimnieku nāves gadījumi un trīs nāves gadījumi pacientiem, kuri, iespējams, bijuši saslimuši ar gripu. mirušie gripas pacienti bijuši vecumā no 0 līdz pat 86 gadiem - 27 vīrieši un 28 sievietes. Lielākā daļa mirušo bijuši vecumā virs 50 gadiem - 41 no 55 pacientiem.

Gandrīz visiem mirušajiem bijis vismaz viens riska faktors - galvenokārt hroniskas slimības, piemēram, sirds, plaušu saslimšanas, cukura diabēts, aknu saslimšanas, onkoloģiskas slimības, nervu sistēmas slimības, HIV vai citi riska faktori. Šogad gripa prasījusi arī kādas grūtnieces dzīvību.
Pēc letālo gadījumu skaita tā bijusi smagākā gripas epidēmija pēdējo četru sezonu laikā. Iepriekšējā - 2011./2012.gada gripas sezonā - tika saņemti 11 ziņojumi par gripas pacientu nāves gadījumiem, 2010./2011.gada sezonā - 29, bet 2009./2010.gada sezonā - 35.

Gripa ir akūta un lipīga elpošanas orgānu infekcijas slimība, ar kuru slimo putni un zīdītāji. Gripa ir izplatīta visā pasaulē un, ja netiek pienācīgi ārstēta, var būt arī ar ļoti nopietnām sekām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!