Foto: LETA

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins, kurš ar rītdienu būs arī Valsts policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs, tikai pēc konkursa izsludināšanas uz policijas vadītāja amatu domās, vai tajā virzīs arī savu kandidatūru.

Vaicāts, vai plāno piedalīties gaidāmajā konkursā uz Valsts policijas priekšnieka krēslu, Grišins paskaidroja, ka Valsts policijas priekšnieka pienākumus ir pildījis arī līdz šim, brīžos, kad pašreizējais tiesībsargājošās iestādes priekšnieks Ints Ķuzis bija prombūtnē. Viņš uzsvēra, ka tagad pienākumus pildīs līdz jaunā priekšnieka iecelšanai. Vienlaikus Grišins pauda cerību, ka jaunais Valsts policijas priekšnieks tiks nozīmēts pēc iespējas ātri, jo Valsts policijai ir gaidāms izaicinājumiem pilns gads, kā arī jāpieņem daudz, iespējams, arī nepopulāru lēmumu, kas saistīti ar izmaiņām Valsts policijā un tās darbā. Kā norādīja Grišins, izmaiņas ne vienmēr sākumā līdzi nes pozitīvu izpratni. Taču jāņem vērā, ka policistu skaits faktiski samazinās, un pie mazākiem resursiem jāatrod veids, kā šos resursus kompetenti un kvalitatīvi izmantot.

"Nāks laiks, nāks padoms – es savas spējas vērtēšu, kad tiks izsludināts konkurss," īsumā atbildot par savu iespējamo kandidatūru augstajam un atbildīgajam amatam, sacīja Grišins.

Vaicāts, vai saredz nepieciešamību mainīt likumu, lai pretendentu loks uz Valsts policijas vadītāja amatu varētu palielināties, startējot, piemēram, arī prokuratūrā strādājošajiem, Grišins atturējās komentēt iespējas likuma izmaiņām. Viņš norādīja, ka pašreizējais reglaments paredz, ka Valsts policijas priekšnieks tiek izvēlēts no tiesībaizsardzības iestāžu peronu loka, un, viņaprāt, tas ir plašs personu loks, kas var startēt šajā konkursā. Galvenais kriminālpolicists arī piebilda, ka Valsts policijas priekšnieka amatā strādājošajam jābūt ne tikai darba pieredzei, bet arī dzīves pieredzei, pamatojot to ar nepieciešamību pieņemt atbildīgus un argumentētus lēmumus.

Savukārt Ķuzis, kuram šodien Valsts policijas vadītāja darba ir pēdējā diena, norādīja, ka būtu priecājies jau šodien pie galda redzēt gan iekšlietu ministru, gan jauno Valsts policijas vadītāju. Viņaprāt, tas dotu pārliecību, stabilitāti un perspektīvu nākotnei.

Vaicāts, vai jau ir uzrunāts kādam amatam citā darba vietā, Ķuzis nosmēja, ka "jāpārdzīvo, kas rīt no rīta būs". Runājot par darba iespējām nākotnē, Ķuzis pauda cerību, ka atradīs jaunu darbu, jo netaisās būt "dīvāna eksperts". Jau tagad zināms, ka viņš turpinās lasīt lekcijas Valsts policijas koledžā, kā arī, iespējams, Stradiņa universitātē.

Patlaban darba piedāvājumu Ķuzis neesot saņēmis. Viņš gan piebilda, ka tas būtu dīvaini, ja būtu, jo līdz pat rītdienai vēl ir Valsts policijas priekšnieks. "Varbūt rīt," smejoties piebilda Valsts policijas priekšnieks.

Jau ziņots, ka pēc gandrīz 40 gadu ilga dienesta Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis pieņēma lēmumu atstāt dienestu ar šā gada 10. februāri. Par to viņš 15. janvārī informēja arī iekšlietu ministru.

No Ķuža iepriekš teiktā izriet, ka atstāt darbu dienestā policijā viņš nolēmis jau pērnā gada izskaņā. "Katra gada nogalē es izvērtēju padarīto, to, kas izdarīts un pārdomāju nākamajā gadā veicamos darbus. Pērnā gada nogalē es pēc gandrīz 40 gadu dienesta pieņēmu lēmumu atstāt dienestu," paskaidrojis Ķuzis.

Tāpat vēstīs, ka no 11. februāra pēc Ķuža pilnvaru beigām Valsts policijas priekšnieka pienākumus līdz konkursa norises beigām pildīs Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Ģenerālis Ķuzis Valsts policijas priekšnieka amatu ieņem no 2011. gada 2. augusta. 2016. gada vasarā valdība pagarināja Ķuža amata termiņu uz pieciem gadiem. Līdz ar to viņam pilnvaras beigtos 2021. gada augustā.

Karjeras laikā darbojies Tukuma rajona Policijas pārvaldē, bijis Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!