Foto: LETA

Rēzeknes novada Griškānu pagastā, apkopojot 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus, komisijas locekļiem radies iespaids, ka "Vienotības" vēlēšanu biļeteni aizpildīti kā "ar vienu roku", pastāstīja Griškānu pagasta vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Aivars Vigups.

"Parasti jau cilvēki balso dažādi, dažādi aizpilda vēlēšanu biļetenus, dažādi liek plusus un mīnusus. Šoreiz, skaitot balsis, radās iespaids, ka vairāki "Vienotības" biļeteni bijuši aizpildīti kā ar vienu roku, kā zem lineāla. Tā vien šķiet, ka kāds mājās aizpildījis biļetenus tā, kā vajag, un tad izdalījis tos balsotājiem," stāstīja Vigups.

Lai arī tagad cilvēki baumojot par, iespējams, notikušo balsu pirkšanu, vēlēšanu dienā nedz vēlēšanu iecirknī, nedz arī tā tuvumā nekas aizdomīgs nav ticis manīts, atzina vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

Līdzīgu viedokli pauda arī Silmalas pagasta vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Lolita Ļoļāne: "Vēlēšanu dienā nekas aizdomīgs nedz vēlēšanu iecirknī, nedz tā tuvumā netika manīts. Izbrīnu radīja vien balsu skaitīšanā konstatētā vienprātība, ar kādu daudzi vēlētāji bija balsojuši par "Vienotību", līdzīgi liekot plusus "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājam Dzintaram Zaķim un pārējos kandidātus svītrojot.".

Savukārt Čornajas pagastā vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Jānis Kučers pastāstīja, ka vēlēšanas esot aizritējušas bez starpgadījumiem un aizdomām par iespējamo balsu pirkšanu. Neesot dzirdētas arī baumas par iespējamajiem balsu pirkšanas gadījumiem. Tāpat nekādas aizdomas par, iespējams, negodīgu rīcību vēlēšanu laikā nav radījusi balsu skaitīšana.

Jau ziņots, ka Viļānu novada domes deputāts, vietējās slimnīcas valdes loceklis un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš vērsies Drošības policijā (DP) ar lūgumu izvērtēt iespējamos balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, lai panāktu Zaķa ievēlēšanu Saeimā.

Vidiņš stāstīja, ka viņa rīcībā esot atsevišķi fakti, kas liecinot par masveidīgu vēlētāju balsu pirkšanu atsevišķos Latgales novados.

Par "vajadzīgo balsojumu" piedāvātās naudas summas svārstījušās no 5 līdz 40 eiro atkarībā no vietas, kur tikušas pirktas - "dziļos laukos" piedāvāti pieci eiro, tuvāk pilsētai maksa bijusi augstāka - līdz pat 40 eiro, stāstīja Vidiņš.

Vidiņš gan neapgalvoja, ka šo balsu pirkšanu par labu sev būtu organizējis pats Zaķis, taču uzsvēra, ka parasti neesot "dūmu bez uguns", un šis esot viens no šādiem gadījumiem. Par to liecinot arī svītrojumi atsevišķiem deputātu kandidātiem, kas esot bijuši vienādi.

Vidiņš viņa rīcībā esošo informāciju par iespējamajiem vēlētāju balsu pirkšanas gadījumiem nosūtījis ierakstītā vēstulē DP.

Zaķis noliedz Vidiņa pārmetumus un uzsver, ka kampaņa bija godīga.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem sacīja, ka ir informēta par šādu vēstuli DP. Viņa norādīja, ka pēc DP pārbaudes par minētajiem faktiem varēs lemt par turpmāko rīcību. Politiķe neapstiprināja izskanējušo informāciju, ka Zaķis neturpinās vadīt "Vienotības" frakciju jaunajā sasaukumā, jo 12.Saeimā ievēlētie deputāti šo jautājumu vēl nav pārrunājuši.

Tikmēr citas partijas biedres jau asi kritizējušas iespējamo balsu pirkšanu.

Saeimas deputāte un Vidiņa meita Ilze Viņķele, kura pārvēlēta arī nākamajā sasaukumā, paziņojusi, - ja izskanējušie fakti gūs apstiprinājumu, Zaķa palikšana "Vienotībā" nebūšot iespējama, savukārt viņas kolēģe Lolita Čigāne pat uzskata, ka balsu pirkšana ir tik zemisks noziegums pret demokrātiju, ka pat pārbaudes uzsākšana par šādu iespēju vien izslēdz atrašanos augstos politiskos amatos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!