Labklājības ministrs Viktors Jaksons parakstījis grozījumus Labklājības ministrijas (LM) rīkojumā par valsts kompensējamo zāļu sarakstu attiecībā uz elpošanas sistēmas slimību ārstēšanai paredzēto zāļu iekļaušanu šajā sarakstā.
Kā informēja LM Sabiedrisko attiecību nodaļā, tas izdarīts, lai apmierinātu pacientu intereses, tajā pašā laikā dodot speciālistiem lielākas izvēles iespējas kompensējamo zāļu izrakstīšanā.

Rīkojums attiecas uz bronhiālās astmas zālēm, kuras tiek kompensētas no valsts budžeta līdzekļiem, kā arī uz šo zāļu izrakstīšanas kārtību gadījumos, ja pacientam ir nepieciešams izrakstīt dārgākus medikamentus. LM informē, ka grozījumi sagatavoti, lielā mērā ņemot vērā plaušu slimību un alergoloģijas speciālistu iesniegtos priekšlikumus, kas balstīti uz viņu pieredzi.

Ministrija arī informē, ka, sagatavojot šos grozījumus, vērā tika ņemta arī ieinteresēto astmas preparātu ražotāju gatavība samazināt savu produktu cenu. Šobrīd cenu pazeminājums jau ir oficiāli apstiprināts un ražotāja piedāvātā cena astmas preparātiem esot viszemākā Baltijā.

Pēc LM sniegtās informācijas, dažādu preparātu cena vidēji tika samazināta par 15%, radot iespēju lielākam skaitam pacientu saņemt šos preparātus kompensācijas sistēmas ietvaros. Saskaņā ar starptautiskām astmas ārstēšanas vadlīnijām minētie preparāti pieder tai medikamentu grupai, kas ir visefektīvākā astmas ārstēšanā.

Kā informē LM, grozījumi ir saskaņā gan ar starptautiskajām astmas ārstēšanas vadlīnijām, gan ar astmas ārstēšanas rekomendācijām zāļu iegādes kompensācijas sistēmas ietvaros. Tādējādi tiek realizēti divi zāļu izvēles principi - pirmkārt, no lētākā uz dārgāko un, otrkārt, no vienkāršākā uz sarežģītāko.

Līdz ar to pacientam tiekot nodrošināta viņam piemērotākā un izmaksu ziņā efektīvākā terapija. Minēto principu ieviešana būšot iespējama, pateicoties zāļu iegādes kompensācijas sistēmai, kas ļauj apkopot datus par zāļu izrakstīšanu un pārliecināties par izrakstīšanas pamatotību, prognozē LM. Ar kompensējamo zāļu sarakstu var iepazīties Zāļu cenu aģentūras mājas lapā "www.zca.gov.lv".

Kā teica Latvijas Pneimonologu asociācijas priekšsēdētāja Inese Smiltēna, šie grozījumi kompensējamo zāļu sarakstā ir daļēji apmierinoši, jo speciālistu ieteikumi esot ņemti vērā tikai daļēji.

Līdz ar izmaiņām sarakstā vienlaicīgi ir gan atcelti dažādi iepriekš noteikti ierobežojumi atsevišķiem medikamentiem, gan arī radīti jauni ierobežojumi, kas attiecas, piemēram, uz pacientu izvēli, kādā veidā konkrēto medikamentu inhalēt.

"Ar vienu roku dod, ar otru - atņem," situāciju komentēja Smiltēna. Pēc speciālistes teiktā, grozījumi šajā sarakstā nav atrisinājuši sasāpējušu jautājumu par nehormonāla medikamenta "Montelukast" izrakstīšanu ar astmu slimiem bērniem pēc piecu gadu vecuma.

Kompensējamo zāļu saraksts ļauj šo medikamentu izrakstīt bērniem līdz piecu gadu vecumam, un, pēc speciālistes domām, LM nerod pamatojumu tam, kādēļ šo medikamentu nedrīkstētu izrakstīt, piemēram, bērniem līdz 7 gadu vecuma.

Arī Latvijas Bronhiālās astmas slimnieku biedrības priekšsēdētāja Rita Paeglīte stāstīja, ka kopumā izmaiņas kompensējamo zāļu sarakstā ir devušas jaunas iespējas mediķiem izrakstīt medikamentus. Taču tajā pašā laikā ir arī uzlikti jauni ierobežojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!