Foto: F64

Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs, neietekmēs Rīgas cirka darbības atjaunošanu, komentējot Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas šīs dienas lēmumu neatbalstīt grozījumus attiecīgajā likumā, norādīja Zemkopības ministrijā (ZM).

"Ņemot vērā esošo situāciju ar ēku, kurā atrodas Rīgas cirks un kas šobrīd ir slēgts, jāatzīmē, ka ZM virzītie grozījumi par savvaļas dzīvnieku aizliegumu izmantot tos cirkos un atrakcijas pēc būtības neskar Rīgas cirka funkcionālo saglabāšanu un neietekmē tā darbības atjaunošanu," uzsvēra ZM.

ZM arī norādīja, ka ministrija kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Kultūras ministriju (KM), Dabas aizsardzības pārvaldi, Valsts meža dienestu, Pārtikas un veterināro dienestu un daudzām nevalstiskajām organizācijām, tajā skaitā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultāti, pagājušajā gadā sagatavoja un virzīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, paredzot savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs. Minētais likumprojekts tika atbalstīts šā gada 21. februāra Ministru kabineta sēdē.

ZM norādīja, ka saskaņā ar KM šodien Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā pausto nostāju, KM pārraudzībā iecerēts turpināt darbu pie jaunas Rīgas cirka nākotnes stratēģijas izveides bez savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanas Rīgas cirka izrādēs.

Pamatojoties uz iepriekš minēto, Latvijā ar likumu neaizliedzot savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs, savvaļas sugu dzīvniekus varēs kā līdz šim izrādīt pārvietojamās teltīs Rīgas mikrorajonos vai citās Latvijas pilsētās, izņemot Rīgas cirku.

Kā vēstīts, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien neatbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs.

Komisija vērtēja šo likumprojektu pirmajā lasījumā, un deputātiem nebija vienprātības šajā jautājumā - likuma grozījumus atbalstīja trīs parlamentārieši, viens bija pret, bet pieci atturējās. Par šo priekšlikumu deputāti vēl lems parlamenta sēdē.

Pirms komisijas sēdes pie Saeimas vairāki cilvēki piketēja pret aizliegumu izmantot dzīvniekus cirka izrādēs. Viņi arī dalīja garāmgājējiem skrejlapas, kurās aicināts atbalstīt cirku un parakstīt iniciatīvu portālā "manabalss.lv" par cirku ar dzīvniekiem.

Savukārt vakar "Dzīvnieku brīvība" Saeimā iesniedza vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus petīcijā "Par cilvēcīgu cirku", kas aicina izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā, informēja organizācijas valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!