Foto: DELFI
Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājuma Veselības ministrija paudusi atbalstu Ozolnieku novada domes iniciatīvai ierobežot smēķēšanu uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un lodžijām, portālu "Delfi" informēja VARAM.

Lai normatīvajos aktos noteiktu šādus smēķēšanas aizliegumus, plānots rosināt grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu".

VARAM ministrs Edmunds Sprūdžs uzsver: "Kopīga mērķa sasniegšanai šādās situācijās ļoti nozīmīgs ir visu iesaistīto institūciju koordinēts un saskaņots darbs. Tikai tā ir iespējams sasniegt vēlamo rezultātu".

Jau iepriekš izskanējis, ka Ozolnieku novada dome pieņēma lēmumu saistošajos noteikumos noteikt smēķēšanas ierobežojumu uz daudzdzīvokļu namu lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem.

Tomēr pašvaldības izstrādātais normatīvais akts bija pretrunā ar jau spēkā esošo normatīvo regulējumu – pašvaldības savos saistošajos noteikumos nav tiesīgas noteikt papildu smēķēšanas aizliegumu, jo tas neatbilst likumam "Par tabakas izstrādājumus realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normām. Tāpēc VARAM nebija nekāda tiesiska pamata pašvaldības izstrādātos noteikumus saskaņot.

Jau vēstīts, ka Ozolnieku novada centienus ierobežot smēķēšanu iepriekš atbalstījusi arī Latvijas Ārstu biedrība (LĀB).

Ozolnieku novads var kļūt par pirmo vietu Latvijā, kur tiktu aizliegts smēķēt uz daudzdzīvokļu māju lodžijām, balkoniem un atvērtiem logiem, taču šādas idejas īstenošanai šķēršļus varētu likt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!