Foto: RIA Novosti/Scanpix

Veiks grozījumus Ministru kabineta noteikumos, lai I Pasaules jauniešu ziemas olimpisko spēļu uzvarētāji varētu saņemt prēmijas, informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktore Agra Brūne.

Šāda vienošanās šodien panākta Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdē.

Kā ziņots, I Pasaules jauniešu ziemas olimpiskajās spēlēs Austrijā trīs jaunie sportisti no Latvijas izcīnīja medaļas, taču, pēc IZM ieskatiem un spēkā esošās likumdošanas, prēmijas viņiem nepienākas. Jauno sportistu vecāki ar šādu kārtību nebija apmierināti un sūdzējās valsts augstākajām amatpersonām, un solīja vērsties arī administratīvajā tiesā.

Kā stāstīja Brūne, IZM izstrādās grozījumus "Kārtībā, kādā valsts finansiāli nodrošina valsts izlases komandu sporta spēlēs sagatavošanos un piedalīšanos Eiropas un pasaules čempionātu un olimpisko spēļu atlases turnīros un finālsacensībās", nosakot, ka Pasaules jauniešu ziemas olimpiskās spēles tiek pielīdzinātas pasaules čempionātam sportistiem vecumā no 16 līdz 23 gadiem. Par iegūto 1.vietu izmaksās 6000 latu, par 2.vietu - 3600 latus, par 3.vietu - 2160 latus pēc nodokļu nomaksas.

Brūne teica, ka Latvijas Hokeja federācija un Kamaniņu sporta federācija IZM ir iesniegušas pieteikumus par triju sportistu - Valda Vasiļonoka, Ullas Zirnes un Rika Kristena Rozīša - sasniegumiem I Pasaules jauniešu ziemas olimpiskajās spēlēs. Šie iesniegumi tiks izskatīti gada beigās, kad visas sporta federācijas būs iesniegušas savus pieteikumus.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos tiks izstrādāti tuvākajā laikā.

Kā ziņots, Pasaules jauniešu ziemas olimpiskās spēles ir jauna tradīcija, kuru cenšas ieviest Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), lai veicinātu sporta popularitāti jauniešu vidū. Līdzīgi kā "lielo Olimpiādi", tās ieplānots rīkot reizi četros gados atbilstoši vasaras un ziemas olimpisko spēļu cikliem. Šajās spēlēs piedalās sportisti vecumā no 15 līdz 18 gadiem.

I pasaules jauniešu ziemas olimpiskajās spēlēs piedalījās aptuveni 1000 atlētu, bet Latvija izcīnīja pilnu medaļu komplektu. Zeltu - Augusts Valdis Vasiļonoks hokejistu individuālo prasmju turnīrā, sudrabu - kamaniņu braucējs Riks Kristens Rozītis, bet bronzu - kamaniņu braucēja Ulla Zirne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!