Foto: F64
Vienu no slavenākajiem Latvijas advokātu birojiem - Andra Grūtupa advokātu biroju - nolēmuši pamest četri no pieciem vadošajiem advokātiem, liecina advokātu mājaslapas informācija, kuru portālam "Delfi" apliecināja arī paši padomdevēji.

Biroju, kurš pastāv kopš 1991.gada, nolēmuši pamest advokāti Kristaps Andersons un Aivars Lošmanis, kuri izveidojuši advokātu biroju "Kristaps Andersons un partneri". Andersons Grūtupa birojā strādāja kopš 2003.gada, kad viņš tika uzņemts Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijā. Lošmanis pie Grūtupa strādāja kopš 2005.gada.

Savukārt Erlenam Kalniņam, kurš pie Grūtupa 1998.gadā sāka strādāt kā zvērināta advokāta palīgs, noteikta individuālas prakses vieta.

Savukārt advokāts Elvijs Vēbers izveidojis zvērinātu advokātu biroju "Elvijs Vēbers un partneri". Vēbers 1994.gadā sāka strādāt Grūtupa birojā un 1998.gadā uzņemts Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijā.

Grūtupa birojā palicis viens vadošais biroja advokāts Viktors Tihonovs, kurš birojā sāka strādāt 2000.gadā.

Vēbers, portālam "Delfi" komentējot lēmumu pamest Grūtupa biroju, citēja Raini, sakot: "Pastāvēs, kas pārmainīsies". Savu lēmumu viņš pamatoja ar velmi sākt pašam savu advokāta praksi, norādot, ka ir jau gana ilgi nostrādājis Grūtupa birojā. Jautāts, kāpēc notikusi masveida advokātu aiziešana, Vēbers sacīja, ka nekādu sazvērestību teoriju nav, tā esot tikai sagadīšanās.

Četru advokātu vienlaicīgu aiziešanu par sakritību sauc arī Andersons. Viņš portālam "Delfi" noliedza, ka lēmums pamest prestižo advokātu biroju būtu saistīts ar kādiem iekšējiem konfliktiem vai nesaskaņām. Advokāts sacīja, ka viņu un viņa kolēģus Grūtups ir praktiski izaudzinājis, no Grūtupa viņi ir mācījušies un guvuši tikai to labāko. "Bet katram putnam kādreiz ligzda ir jāatstāj," sacīja Andersons.

Uzrunātie uzsvēra, ka Grūtupa birojs turpina pastāvēt un darboties.

Visi Grūtupa biroju pametušie darbosies vienā adresē Antonijas ielā.

"Zvērināta advokāta Andra Grūtupa birojs" dibināts 1991.gada 1.maijā, liecina informācija biroja mājaslapā. Savā pastāvēšanas laikā biroja vārds izskanējis saistībā ar vairākiem skandāliem. 1998.gada 5.decembrī sprāga uz advokātu biroja palodzes novietots spridzeklis. Tolaik advokāts sacīja, ka tas ir mēģinājums viņu iebiedēt, un policijai ziņoja par draudiem.

Savukārt 2007.gada vasarā tika publicēta grāmata "Tiesāšanās kā ķēķis", kurā publicētas sarunas radīja aizdomas par iespējamām koruptīvām saitēm, nelikumīgu un neētisku rīcību tieslietu un iekšlietu sistēmā. Laika posmā no 1998. līdz 2000.gadam, iespējams, tikušas noklausītas advokāta Andra Grūtupa biroja stacionāro tālruņu sarunas, kuras vēlāk apvienotas grāmatā. Tiesa, izdevumā varoņu vārdi tika mainīti, vien liekot nojaust, ka runātāji varētu būt reāli eksistējošs personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!