Tiesnešu ētikas normas tā dēvētajā "Grūtupa sarunu" lietā pārkāpuši divi Augstākās tiesas (AT) tiesneši - civillietu departamenta senators Zigmants Gencs un civillietu tiesas palātas tiesnese Irēna Vinkšno, trešdien pēc AT plēnuma žurnālistiem paziņoja tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns. Tomēr darba grupa nav konstatējusi, ka tiesnešu rīcība novedusi pie nelikumīgiem lēmumiem.
17.septembrī izveidotā AT pēnuma darba grupa uzklausīja 15 AT tiesnešus. Secināts, ka tiesnese Vinkšno, iztiesājot lietu, nepareizi interpretējusi tiesību normas. Darba grupa secinājusi, ka tiesnesei sevi no lietas izskatīšanas bija jāatstādina. Savukārt Gencs tiesnešu sarunas izpaudis trešajai personai – advokātam. Tiesneši, kuru rīcībā atklāti ētikas pārkāpumi, savu vainu neatzīst.

Arī prokuratūras atzinumā secinājumi ir līdzīgi.

Trešdien plēnumā nolemts ētikas normas pārkāpušos AT tiesnešus nosodīt, žurnālistus informēja Guļāns. AT priekšsēdētājs uzskata, ka tiesnešu apziņā šis gadījums ir paliekoša un rūgta mācība. Ņemot vērā to, ka sarunas, kuras analizētas, notikušas sen, Guļāns neuzskata, ka tiesnešiem darbs tiesā būtu jāpamet. "Pats process, kurā šī situācija tika analizēta, ir vērtīgs," uzskata Guļāns.

Trešdien AT tiesneši plēnumā sanāca aiz slēgtām durvīm. Priekšlikumu noteikt plēnumu par slēgtu izteica AT Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš.

Guļāns žurnālistiem norādīja, ka žurnālistu neielaišana plēnumā nenozīmē vēlmi kaut ko slēpt. Šāds lēmums pieņemts, lai paši tiesneši, par kuru rīcību diskutēts, varētu brīvāk izteikties. Guļāns uzskata, ka mediju klātbūtne mulsinātu un sarunas nebūtu tik atklātas.

Guļāns neizslēdz iespēju, ka arī šobrīd tiesnešu rīcībā varētu saskatīt kādus ētikas normu pārkāpumus. "Pieļauju, ka ir tādi advokāti, kuri meklē kontaktus ar tiesnešiem un ir tādi tiesneši, kuri pakļaujas," pēc plēnuma žurnālistiem pauda Guļāns. AT priekšsēdētājs šādus pieļāvumus izdara, balstoties uz dažādām saņemtām sūdzībām, presē izskanējušās informācijas un drošībsargājošo institūciju atklātā.

Trešdien, ejot laukā no zāles, kurā notika AT tiesnešu plēnums, tiesnesis Vilnis Vietnieks, redzot foajē sanākušos žurnālistus, iespējams, viņiem, veltīja frāzi "tās maukas arī te saskrējušas." Tiesneša izteikumu dzirdēja ziņu aģentūras BNS reportieris un portāla "Delfi" žurnāliste.

Vietnieks ceturtdien portālam "Delfi" norādīja, ka atvainojos par pārpratumu sakarā ar "manu izteikumu, kas publicēts portālā "Delfi" un kuru daži žurnālisti uztvēruši kā, iespējams, viņiem adresētu."

Izteikumam bija citāds raksturs, nekā tas atspoguļots minētajā portālā, un tas nekādā ziņā nebija vērsts pret kādu no žurnālistiem, ceturtdien norāda Vietnieks. Tiesnesis norādīja, ka minētā izteikuma rašanās izskaidrojama ar saspringto gaisotni AT plēnumā.

Trešdien AT tiesneši pulcējās plēnumā, lai apspriestu ziņojumu par ētikas normu pārkāpumiem tiesnešu rīcībā un atzinumu par Ģenerālprokuratūras veiktās pārbaudes rezultātiem.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra, pārbaudot žurnālista Lato Lapsas iesniegtos tiesnešu un advokāta Andra Grūtupa biroja darbinieku iespējamo sarunu atšifrējumus, kas publicēti Jāņa Brūkleņa grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis", konstatējusi pārkāpumus septiņu - divu Augstākās tiesas (AT) un piecu Rīgas apgabaltiesas - tiesnešu rīcībā. Divi spriedumi bijuši nelikumīgi un nepamatoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!