Foto: LETA

Valsts vides dienests (VVD) nosūtījis vēstuli uzņēmumam "Skonto būve" ar lūgumu līdz 10.augustam pamest Inčukalna gudrona dīķu teritoriju, pastāstīja VVD ģenerāldirektora vietniece Aina Stašāne.

Viņa norādīja, ka VVD ieskatā tas ir saprātīgs termiņš, kādā "Skonto būve" varētu atbrīvot teritoriju no savas tehnikas un nodot to pilnā VVD rīcībā. Tāpat VVD cer sagaidīt no "Skonto būves" atlikušo darbu grafiku, kurus uzņēmums vēlas pabeigt.

Atbildot, kāda būs VVD rīcība, ja pēc 10.augusta "Skonto būve" nepametīs teritoriju, Stašāne norādīja, ka dienests ļoti cer uz saprātīgu risinājumu bez vardarbības, taču - ja "Skonto būve" tam nepiekritīs, VVD apzinās citas iespējas, tostarp iespēju piesaistīt policiju.

Tikmēr "Skonto būve" norāda, ka VVD turpina likt šķēršļus Inčukalna gudrona dīķu sanācijas īstenošanai.

Uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Ilga Sokolova portālam "Delfi" pavēstīja, ka Inčukalna novada domes Būvvalde pēc "Skonto būves" ieskatā prettiesiska VVD pieprasījuma uz laiku ir apturējusi būvatļauju Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektam.

""Skonto būve" vēstuli par darbu apturēšanu saņēma pirmdien, kad saskaņā ar līgumu turpināja darbu, izvedot pārstrādāto materiālu utilizācijai SIA "Cemex" rūpnīcā," skaidro uzņēmumā.
Kompānijā arī min – lai gan vēl pagājušajā nedēļā VVD un uzņēmējs turpināja veikt pārrunas, izrādījies, ka VVD un inženieris SIA "Geo Constultants" "noklusējis" faktu, ka jau 9.jūlijā būvvaldei nosūtīta vēstule.

Līdz ar vēstuli par būvatļaujas apturēšanu uz laiku "Skonto būve" pārtraukusi sanāciju, uzsverot, ka darbus nav iespējams veikt "pasūtītāja prettiesiskas rīcības rezultātā".

"Saskaņā ar līguma noteikumiem, lēmums par būvdarbu apturēšanu ir jāpieņem inženierim – "Geo Consultants", kas nav devis uzdevumu darbus pārtraukt. Tādējādi jāsecina, ka VVD turpina pretlikumīgi izmantot tam piešķirto varu, aizmuguriski mēģinot panākt darbu apturēšanu," klāsta "Skonto būve".

Jau vēstīts, ka iepriekš "Skonto Būve" turpināja darbu Inčukalna gudrona dīķu projektā arī pēc tam, kad VVD paziņoja par objekta pārņemšanu savā valdījumā.

Iepriekš "Skonto Būve" bija iesniegusi prasību tiesā pret VVD saistībā ar gudrona dīķa projektu. Uzņēmums uzskata, ka VVD ir pārkāpis līguma nosacījumus un atteicies noteiktajā termiņā veikt apmaksu par martā veiktajiem darbiem projektā. Tāpēc Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā iesniegts prasības pieteikums par darba samaksas un kavējuma līgumsoda piedziņu 1 854 643 eiro apmērā.

Tāpat ziņots, ka VVD 8.jūlijā nosūtīja "Skonto Būvei" paziņojumu par līguma izbeigšanu. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā uzņēmēja paziņojumus un rīcību, kas vērsta uz līguma saistību nepildīšanu. Jaunu iepirkumu VVD Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijai plāno izsludināt septembrī.

2010.gada septembrī starp VVD un "Skonto Būve" tika noslēgts iepirkuma līgums "Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābie gudrona dīķi" projektēšana un sanācijas darbi" par 28 498 514,21 eiro.

2014.gada maijā VVD un "Skonto Būve" parakstīja grozījumus sanācijas darbu līgumā, sanācijas darbu līguma summa tika palielināta līdz 42 674 971,43 eiro saistībā ar sērskābā gudrona izpētītajām netipiskajām īpašībām un ar tām saistīto sanācijas procesa organizatorisko un tehnisko risinājumu maiņu.

Atbilstoši noslēgtajam līgumam sanācijas darbi Dienvidu dīķī jāveic līdz 2015.gada 31.oktobrim, savukārt Ziemeļu dīķī - līdz 2015.gada 8.augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!