Foto: LETA

SIA "Skonto Būve" ir šokēta Valsts vides dienesta (VVD) rīcību, pārņemot gudronu dīķu teritoriju, kas ir pretrunā ar Latvijas noteiktiem tiesību pamatiem un to, kādā veidā ir jārisina savstarpējās privāttiesiskās attiecības, portālam "Delfi" skaidroja uzņēmumā.

"VVD ģernerāldirektorei Ingai Koļegovai klātesot, privāta bruņota apsardzes kompānija ielauzās teritorijā pārgriežot vārtu atslēgu, ar varu ieņēma teritoriju ar SIA " Skonto Būve" īpašumā esošām būvēm un tehnisko aprīkojumu, aizliedzot teritorijā turpmāk uzturēties SIA "Skonto būve" darbiniekiem, kas tur atradās uz tiesiska pamata," – norādījis uzņēmums savā paziņojumā.

"Šobrīd valsts iestāde un tās vadītāja demonstrē praksi, ka ar vardarbīgām metodēm un tas, kuram ir lielāka un stiprāka armija nosaka dienas kārtību. Šāda rīcība ir absolūts tiesiskais nihilisms un grauj uzticību valstij kopumā, kā arī vieš šaubas par iespējām aizstāvēt savas tiesības tiesiskā ceļā. Civiltiesiskais strīds ir jārisina tiesas zālē, nevis būvlaukumā ar armiju," skaidroja SIA " Skonto Būve" pārstāvošais jurists Gvido Senkāns.

Vēstīts, ka VVD piektdien pārņēma apsardzi Inčukalna gudrona dīķu teritorijā, savukārt SIA "Skonto būve" uzskata, ka notikusi krimināli sodāma rīcība un lūgusi Valsts policiju (VP) par šo faktu sākt kriminālprocesu.

Tikmēr VVD sestdien portālam "Delfi" skaidroja, ka SIA "Skonto Būve", iespējams, apzināti ir maldinājusi sabiedrību, izplatot paziņojumu, ka VVD "ielauzies" gudrona dīķu teritorijā. Teritorijas pārņemšana notikusi mierīgi un bez jebkādiem starpgadījumiem.

Pārņemšana norisinājās VVD vadības un neatkarīga tiesu izpildītāja klātbūtnē, kā arī notiekošais ir fiksēts video kamerā. Lai kliedētu "Skonto Būve" izplatīto informāciju, VVD ir gatavs publisko gudrona dīķu pārņemšanas video.

"Līdzšinējo uzņēmēja rīcību un publiskos paziņojumus mēs nevaram traktēt nekā citādāk, kā mēģinājumu likt šķēršļus tālākai gudrona dīķu sanācijai. Mums ir jābūt pilnīgai kontrolei pār teritoriju, lai varētu īstenot turpmākos projekta posmus un neapdraudētu vidi," norādīja Koļegova.

Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābie gudrona dīķi" teritorija ir VVD valdījumā, un "Skonto Būve" tika nodota uz līguma izpildes laiku. Par līguma pārtraukšanu uzņēmējs tika informēts 8. jūlijā un teritorija viņiem bija jāpamet 10. augustā, kā to izdarīja apakšuzņēmēji, atbrīvojot objektu no savām iekārtām un materiāliem. Tas nozīmē, ka jebkuri iepriekš minētie uzņēmuma centieni atrasties šai teritorijā ir nelikumīgi, skaidro dienestā.

Pašlaik VVD veic inventarizāciju, lai pārbaudītu uzņēmēja paveiktā darba apjomu, kā arī strādā pie sanācijas projekta turpināšanas līdz tā mērķu pilnīgai sasniegšanai.

"Mēs nevaram pieļaut valsts budžeta līdzekļu šķērdēšanu. Pirms veicam galīgo norēķinu ar "Skonto Būve", ir jātiek skaidrībā par paveikto darbu apjomu. Turklāt tuvojas gada lietainākais periods, līdz kuram Dienvidu dīķis ir jāpagūst pārsegt ar ūdensnecaurlaidīgu plēvi, lai izvairītos no potenciālajiem riskiem videi un nesadārdzinātu turpmākos sanācijas darbus," uzsvēra Koļegova.

Kā ziņots, VVD pieaicinātais inženieru uzņēmums SIA "Geo Consultants" patlaban veic mērījumus Inčukalna sērskābā gudrona dīķos, lai noskaidrotu atlikušo gudrona apjomu. Būvfirma SIA "Skonto būve" uzskata, ka "Geo Consultants" darbības gudrona dīķos ir pretrunā ar VVD paziņojumiem par līguma laušanu un iepriekš norādītie gudrona apjomi no VVD puses ir bijuši maldinoši vai neprecīzi.

VVD šos mērījumus skaidro ar inventarizāciju, lai noteiktu darbu, preču un uzņēmēja - SIA "Skonto būve" - dokumentu vērtību, kā arī citas summas, kas pienākas uzņēmējam par darbiem, kas izpildīti saskaņā ar līgumu.

Savukārt "Skonto būve" norāda, ka "Geo Consultants" darbošanās Inčukalna dienvidu dīķa objektā VVD uzdevumā ir pilnīgā pretrunā ar VVD apgalvojumiem par līguma "Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" projektēšana un sanācijas darbi" laušanu ar "Skonto būvi".

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa nolēmusi ierosināt lietu pēc būvkompānijas "Skonto būve" pieteikuma pret VVD, informēja tiesā.

Tiesa pieņēmusi "Skonto būves" prasības pieteikuma materiālus "pret VVD par parāda un līgumsoda piedziņu un paziņojuma par līguma izbeigšanu atzīšanu par prettiesisku un spēkā neesošu ar tā izsniegšanas dienu".

Lieta ierosināta 7. augustā. 30 dienu laikā VVD jāsniedz tiesā paskaidrojumi. Pēc paskaidrojumu saņemšanas un tiesneša atgriešanās no atvaļinājuma tiks nozīmēts tiesas sēdes datums.

"Skonto būve" jūlija beigās iesniedza tiesā prasības grozījumus, ar kuriem prasība tiek papildināta ar jaunu prasījumu - atzīt par prettiesisku un spēkā neesošu ar tā izsniegšanas dienu, proti, 8.jūliju, VVD paziņojumu par līguma "Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" projektēšana un sanācijas darbi" izbeigšanu.

6. jūlijā "Skonto būve" iesniedza prasības pieteikumu tiesā pret VVD par to, ka VVD apzināti pārkāpis līguma nosacījumus un nepamatoti atteicies noteiktajā termiņā veikt apmaksu par martā veiktajiem darbiem Inčukalna sērskābā gudrona dīķu projektā.

Ziemeļu rajona tiesā tika iesniegts prasības pieteikums par darba samaksas un kavējuma līgumsoda piedziņu 1,85 miljonu eiro apmērā.

Iepriekš VVD aizturēja darba samaksas izmaksu 1,8 miljonu eiro apmērā "Skonto būvei" par martā veiktajiem sanācijas darbiem Inčukalnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!