Foto: DELFI Aculiecinieks
"Skonto būve" Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbus sāks, tiklīdz diennakts gaisa temperatūra būs stabilos plusos, informēja "Skonto būves" pārstāve Kristīne Zeltiņa.

Sala apstākļos šos darbus nav iespējams veikt, tāpēc, visticamāk, tie sāksies marta otrajā pusē vai aprīlī, piebilda Zeltiņa.

Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbus plānots paveikt divu gadu laikā.

Projekta "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudronu dīķi" sanācijas darbi" kopējās izmaksas ir 20,4 miljoni latu, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 14,3 lati un valsts budžeta finansējums - 6,1 miljons latu.

2010.gada 24.septembrī Vides ministrijā parakstīja divus līgumus - ar "Skonto būvi" par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu projektēšanas un sanācijas darbu īstenošanu par 16,5 miljoniem latu, savukārt ar SIA "Geo Consultants" - par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu inženiertehniskās uzraudzības īstenošanu par līguma summu 220 700 lati.

Šis ir viens no pielietojamās tehnoloģijas aspektā sarežģītākajiem un unikālākajiem projektiem vides jomā ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienības mērogā. Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekts paredz divu objektu - Dienvidu un Ziemeļu sērskābā gudrona dīķa - būvniecības un sanācijas darbu realizāciju. Abos gadījumos gudrona dīķu piesārņojums infiltrācijas ceļā nonācis 70 līdz 90 metru dziļumā.

Tā kā Latvijas uzņēmējiem nav pieredzes šāda ķīmiskā piesārņojuma sanācijas darbos un uzraudzībā, gan "Skonto būve", gan "Geo Consultants" piesaistījusi vācu partnerus ar lielu pieredzi.

"Skonto būves" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis stāstīja, ka "Skonto būve" projekta īstenošanā sadarbosies ar vācu kompāniju "Moeg", kas ir veikusi sanāciju pieciem līdzīgiem dīķiem Austrumvācijā un Slovākijā. Pēc "Moeg" izstrādātajām tehnoloģijām tiks veikti sanācijas darbi Inčukalna dīķos. Dīķu tuvumā tiks uzbūvēts neliels pārstrādes uzņēmums, kurā tiks neitralizēta masa, ko izsmels no dīķiem. Kad masa būs izsmelta, dīķus plānots aizbērt ar smilti.

Neskatoties uz to, ka ir veikti neskaitāmi Inčukalna sērskābā gudrona dīķu pētījumi, gan Rāvis, gan "Geo Consultants" valdes loceklis Jānis Prols atzina, ka sanācijas darbu laikā var atklāties arī pārsteigumi un šis ir ļoti sarežģīts un bīstams objekts, kur jāstrādā ļoti uzmanīgi un precīzi, lai nepieļautu vismazākās kļūdas.

Arī "Geo Consultants" ir piesaistījis vācu sadarbības partneri - "Baufeld", kas palīdzēs sekot līdzi darbu norisei.

"Skonto būve" sola, ka sadarbībā ar Vides ministriju reizi ceturksnī tiks veidotas reportāžas par darbu gaitu. Inčukalna iedzīvotājiem sanācijas darbu laikā nav jārēķinās ar aizliegumiem vai ierobežojumiem.

Iepirkuma līgums tiks realizēts saskaņā ar Starptautiskās inženierkonsultantu federācijas "Iekārtu piegādes un projektēšanas-būvniecības darbu līguma noteikumu elektriskajiem un mehāniskajiem darbiem, būvniecības un inženierdarbiem, kuru projektēšanu veic uzņēmējs" līguma noteikumiem (FIDIC Dzeltenā grāmata), un tā izpildes termiņš ir 45 mēneši.

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) informēja, ka pirmajam līgumam par vēsturiski piesārņoto vietu sanāciju sekos arī nākamie līgumi un jau oktobrī plānots noslēgt līgumu par Jelgavas šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves "Kosmoss" sanāciju, gada nogalē līgums varētu tikt parakstīts par Liepājas Karostas kanāla sanāciju, bet nākamajā gadā - par Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves sanāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!