Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns otrdien iesniegs Saeimas priekšsēdētājai Ingrīdai Ūdrei vēstuli ar priekšlikumu apstiprināt par Latvijas Republikas ģenerālprokuroru Jāni Maizīti, portāls “Delfi” uzzināja Augstākajā tiesā.
Guļāns pirmdien pēc tikšanās ar ministru prezidentu Aigaru Kalvīti, kurš uzsvēris valdošās koalīcijas gatavību balsot par ģenerālprokurora kandidātu pirms pašvaldību vēlēšanām, ja tas tiktu nominēts, uzaicināja uz pārrunām ģenerālprokuroru Jāni Maizīti. Maizītis rakstiski apliecināja savu gatavību kandidēt ģenerālprokurora amatam arī uz nākamo pilnvaru termiņa laiku.

Iepriekš Augstākās tiesas priekšsēdētājs bija paudis viedokli, ka nosauks kandidātu marta sākumā, konkrētāk - 1.martā. Šis datums bija saistīts ar vajadzību izvērtēt ģenerālprokuratūras gada darba rezultātus un uzklausīt Augstākās tiesas plēnuma viedokli. To Guļāns izdarīja pagājušajā nedēļā, kad notika gan virsprokuroru sanāksme, gan AT plēnuma sēde.

Svarīgs arguments kandidāta nominēšanai un tai izvēlētajam laikam ir arī valsts augstāko amatpersonu viedoklis, Saeimas deputātu vairākuma publiski pausta politiskā gatavība un sabiedriskā doma. Šobrīd atbalstu tieši Maizīša atkārtotai ievēlēšanai izteiksi gan Valsts prezidente, gan Ministru prezidents, saņemtas arī partiju un sabiedrībā pazīstamu cilvēku atbalsta vēstules.

Tādējādi Guļāns uzsver, ka viņa izvēle, izvirzot Jāni Maizīti apstiprināšanai Saeimā, ir profesionāli pietiekami izsvērta, politiski neitrāla un pašreizējai situācijai atbilstoša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!