Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Andris Guļāns uzskata, ka divu tiesnešu aizturēšana aizdomās par kukuļņemšanu ir nopietns precedents, jo pēdējais šāds gadījums bijis pirms desmit gadiem.
AT Administrācijas vadītāja Anita Kehre pauž AT un Guļāna viedokli: ja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas aizturējis tiesneses, ir tā rīkojies, jāpieņem, ka tam bijis nopietns pamats. Tādas amatpersonas kā tiesneši bez nopietna pamata netiekot aizturētas.

"Tie beidzot nav tikai vārdi, bet reāla rīcība," aizturēšanu komentēja AT pārstāve, sakot, ka to, kāds būšot tālākais rezultāts, varēs spriest pēc laika.

Aizsāktais tieslietu sistēmas attīrīšanās process notiek un šis process ir visas sabiedrības interesēs, sacīja Kehre.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par kukuļņemšanu otrdien aizturējis Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Irēnu Poļikarpovu un šīs tiesas tiesnesi Beatrisi Tāleri.

Turklāt tiesneses aizturētas par diviem nesaistītiem kukuļņemšanas gadījumiem, apliecinājusi KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Par abiem kukuļošanas faktiem ģenerālprokurors Jānis Maizītis uzsācis kriminālprocesu. Abi procesi uzsākti pēc Krimināllikuma 320.panta 3.daļas - par kukuļņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, informē Ģenerālprokuratūras Preses centra pārstāvis Armīns Reinis.

"Ja ir divi dažādi kukuļi un divi atsevišķi kukuļošanas gadījumi, tiek uzsākti divi kriminālprocesi. Pretējā gadījumā tiktu ierosināts viens kriminālprocess ar vairākām apsūdzētajām personām," skaidroja Strīķe.

Tiesas priekšsēdētāja aizturēta uzreiz pēc kukuļa saņemšanas, informē KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji pagaidām atteikušies atklāt, par kādu darbību veikšanu kukuļi ņemti.

Abas tiesneses ievietotas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!