Foto: LETA

Šobrīd pasaulē pārtikai netiek prognozēts cenu kāpums, ceturtdien Latvijas Radio sacīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Viņa gan atzina, ka tad, ja pasaulē pārtikas cenas samazinās, tad Eiropas Savienībā vērojama pat pretēja tendence - cenas nedaudz pieaug. Šobrīd neliels cenas pieaugums tiek prognozēts vienīgi kafijai.

Tāpat Gulbe atzina, ka Latvijā paredzētais cenu monitorings pirms eiro ieviešanas nevar novērst cenu celšanos, jo cenas tiks novērotas tikai atsevišķiem produktiem.

Viņa pauda viedokli, ka tirgotāji nav tik netālredzīgi, ka nepacels cenas tiem produktiem, kuru cenas nenovēros.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja atzina, ka problēma ir lielās, nopietnās multinacionālās kompānijas, kas rada nevienādu konkurenci - ražotāju ir daudz, bet viņi spiesti savu produkciju pārdot tieši lielajām veikalu ķēdēm, jo izvadāt pa mazajiem veikaliņiem viņa saražoto produkcijas apjomu nav iespējams. Tomēr lielveikalos pārtikas produkti ir nopērkami lētāk, nekā, piemēram, tirdziņos.

Gulbe gan atzina - pēdējos gados situācija šajā jomā Latvijā ir uzlabojusies - ir mainījušies likumi, un tie aizliedz negodīgu komercdarbību no tirgotāju puses. Joprojām gan lielajiem ražotājiem par to ar tirgotājiem runāt ir vieglāk un vieglāk arī ir panākt vienošanos ar veikalu ķēdēm.

Tāpat viņa atzīmēja, ka jautājums ir dienaskārtībā Eiropā un arī Latvijā, lai vēl stingrāk ar likumu noteiktu un regulētu šīs tirgotāju un ražotāju attiecības.

Turklāt tiks saspīlētas attiecības starp tirgotājiem un ražotājiem ir tikai pārtikas jomā. Rūpniecības jeb nepārtikas preču segmentā tik saspīlētas šīs attiecības nav.

Vaicāta par tā dēvēto zirgu gaļas skandālu un situāciju Latvijā, kad produkcijas tirgošanā ar neatbilstošu marķējumu pieķerts uzņēmums "Forevers", Gulbe uzņēmuma pārkāpumu novērtēja kā nopietnu.

Vērtējot notikumus kopumā, Gulbe sacīja, ka šim skandālam sekas būs tādas, ka pircēji aizdomīgi skatīsies uz gaļas produktiem un tas varētu būt trieciens liellopu gaļas tirgum. Tāpat varētu tikt ietekmēta patērētāju ticība tam, kas rakstīts uz gaļas produkcijas marķējuma.

Viņas vērtējumā, problēma ir tā, ka netiek teikts, kas ir gaļas produkta sastāvā, tāpēc pastāv iespēja, ka cilvēki nobīsies pirkt gatavos produktus, piemēram, alerģiski cilvēki, kas nedrīkst lietot ar dažādām metodēm apstrādātus produktus, bet viņi nezina, kas ir produktu sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!