Foto: AFI
Gulbenes rajona tiesa pirmdien plāno skatīt Latvijas Universitātes (LU) prasību, lai pārtrauktu darba attiecības ar filozofijas profesoru Rihardu Kūli saistībā ar neseno plaģiātisma skandālu.

LU rektors Mārcis Auziņš pērn vasarā vairākas dienas pēc noteiktā termiņa saņēma Kūļa rakstveida paskaidrojumu saistībā ar ētikas komisijas lēmumu izteikt viņam brīdinājumu par Imanuēla Kanta darba "Praktiskā prāta kritika" tulkojumu. Tomēr arī pēc tā izskatīšanas LU vadībai nav izdevies ne tiešās sarunās, ne sarakstē ar Kūli vienoties par abpusēji pieņemamu situācijas risinājumu.

Tāpēc LU vērsās tiesā ar prasības pieteikumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar profesoru, jo Kūļa rīcība nav savienojama ar darbu akadēmiskā personāla amatā.

Jau toreiz Kūlis acīja, ka šāds LU vadības lēmums ir pārsteidzošs un nesaprotams un, viņaprāt, LU vadība neesot ņēmusi vērā neko no tā, ko viņš aprakstījis savā paskaidrojumā, kurā izteicis asu kritiku un komentārus par Ētikas komisijas atzinumā pausto. Tajā pašā laikā Kūlis atzina, ka ir ļoti apmierināts ar LU lēmumu vērsties tiesā, lai viņu atbrīvotu no darba, jo tas nozīmē, ka LU beidzot būs "pa īstam jāmēģina kaut ko pierādīt". Turklāt visi fakti un apstākļi esot tieši profesora pusē.

Jau ziņots, ka LU Ētikas komisija izteica nosodījumu profesoram Kūlim par Imanuēla Kanta darba "Praktiskā prāta kritika" tulkojumu. Komisija atzina, ka Kūļa veikums bija padziļināts filozofa Ata Rolava tulkojuma redakcionāls uzlabojums. LU Ētikas komisijas vadītāja Indra Dedze iepriekš pastāstīja, ka būtu bijis korekti norādīt uz iepriekš veikto Rolava tulkojumu - Kūlis savā "Praktiskā prāta kritikas" tulkojumā aizskāris Rolava intelektuālo īpašumu, nenorādot, ka tulkojums ir Rolava tulkojuma redakcionāli pārstrādāta versija, nevis oriģināltulkojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!