Gulbenieši dažādi vērtē Gulbenes bērnu slepkavam Aleksandram Korjakovam piespriesto mūža ieslodzījumu, BNS noskaidroja, aptaujājot iedzīvotājus.
"Tiesa tā lēma, ko mēs tur daudz varam iebilst. Katrā ziņā žēl, ka netika piespriests nāves sods," sacīja Gulbenes 1.bērnudārza vadītāja Velta Freimane, kurai vēl spilgti ir atmiņā viņas vadītajā iestādē notikusī traģēdija, kuras vaininieks bija Korjakovs.

Freimane izteica cerību, ka mūža ieslodzījums "varbūt liks viņam vairāk padomāt, izvērtēt sevi pa šo laiku". Viņasprāt, "nošaujot viņš varbūt netiek pie saprašanas" par to, "kā ir jādzīvo pasaulē", "ka viņam vērtības ir sajukušas".

Bērnudārza audzinātāja saprotot, ka cietušie "noteikti bija par nāves sodu" Korjakovam un nav mierā ar priespriesto soda mēru - mūža ieslodzījumu.

"Saņemdams mūža ieslodzījumu, viņš ir vinnētājs, tāpēc ka viņu neliks kopējā kamerā. Būdams viens savā kamerā, viņš netraucēti varēs lasīt avīzes un grāmatas. Viņam būs medicīniskā apkalpošana. Uz mūsu rēķina. Ja viņam dotu 25 ieslodzījuma gadus, tas būtu labāk. Tad viņu ieliktu kopējā kamerā un tad viņš neizdzīvotu," teica Gulbenes 2.vidusskolas direktore Tamāra Briede, kuras vadītajā skolā savulaik mācījās Korjakovs.

Gulbenes katoļu draudzes mācītājs Vjačeslavs Bogdanovs sacīja, ka piespriest Korjakovam mūža ieslodzījumu "ir ļoti žēlsirdīgi". Viņaprāt, tomēr "šis cilvēks ir pelnījis nāves spriedumu" un "šinī gadījumā" arī baznīca attaisnotu nāves spriedumu.

"Ja viņš būtu nožēlojis to, ko ir izdarījis, tad varētu domāt [par mūža ieslodzījumu]," teica priesteris.

Viņš raksturoja Korjakovu kā cilvēku, kurš "akli pakļaujas savam ļaunumam", un vēl "nožēlo, ka maz noslepkavojis".

Priesteris arī uzsvēra, ka nebūtu jālād un jānosoda Korjakova ģimene, jo "ne tēvs, ne māte, ne brālis un māsa, ne vecāmāte nav vainīgi, ka viņu ģimenes loceklis ir kļuvis par slepkavu".

Bogdanovs uzsvēra, ka drīzāk tā būtu "jāžēlo ģimene, jo vecāki atbild par bērnu līdz pilngadībai", tāpēc šinī gadījumā slepkava "pats atbildīgs Dieva un sabiedrības priekšā" par savu nodarījumu.

Uz ielas aptaujātie gulbenieši pauda atšķirīgus viedokļus par Korjakovam piespriesto soda mēru.

"Spriedums ir maksimālais, ko pieļauj likumdošana, bet uzskatu, ka nevajadzēja atcelt nāves sodu vispār attiecībā uz šādiem gadījumiem. Neesam gatavi tam. Ņemot vērā Korjakova psiholoģisko stāvokli, izturēšanos, viņam faktiski ir vienalga, kur viņš atrodas, - brīvībā vai cietumā. Šinī gadījumā mūža ieslodzījums nav labošanas metode. Tas neko nepalīdzēs," sacīja 31 gadu vecais gulbenietis Dainis Graumanis, kas pats ir divu bērnu tēvs.

16 gadus vecais Gulbenes vidusskolas 11.a klases skolēns Aigars Poļaks teica, ka Korjakovam "vajadzēja piespriest nāves sodu, jo tagad viņš mums būs jāuztur līdz mūža beigām". Viņa viedoklim piekrita arī klasesbiedrs Reinis Zābers, kurš pauda, ka noziedzniekam tomēr ir piespriests "maksimālais sodamērs, tāpēc tam ir jāpiekrīt".

"Ne mēs dodam cilvēkam dzīvību, ne arī mums ir tiesības viņam to atņemt. Domāju, ka šinī gadījumā spriedums ir taisnīgs, jo viņš [Korjakovs] arī nenožēlo to, ko ir izdarījis," sacīja 35 gadus vecā gulbeniete Maija Vīksna, kas pati ir divu bērnu māte un arī kristīgs cilvēks. Tāpēc viņai mūža ieslodzījums liekoties maksimālais soda mērs, ko cilvēku tiesa var piespriest cilvēkam.

"Es viņu nošautu. Rīkotos pat vēl radikālāk. Es tirgus laukumā saaicinātu [nāves soda skatītājus], lai reāli citi korjakovi redz, kas tur notiek. Diemžēl mūsu valstī mēs modes pēc esam ar mieru visu ko darīt, ko mums Eiropa rāda," teica 60 gadus vecais gulbenietis Andris Mūrnieks, kas pats ir tēvs un vectētiņš.

"Viņš ir nopelnījis vislielāko sodu. Viņš nenožēlos [izdarīto noziegumu], jo viņš ir slims. Vesels cilvēks tādas domas sev galvā nelaiž. Ja viņam nervi nav kārtībā, tad viņš nevar sakopt savu domāšanu un cilvēka dzīvi. Bet ko viņš ir darījis, to lai pats dabū atpakaļ. Viņš tomēr ir pelnījis to sodu. Viņš jau neatzīst. Bet varbūt atzīs nākamie pēc viņa," sacīja 68 gadus vecā gulbeniete Staņislava Stoļerova, kas ir vecmāmiņa septiņiem mazbērniem.

Viņa arī saprotot nogalināto tuviniekus, kuri publiski tiesā ir nolādējuši Korjakovu ģimeni, jo "katram tā būtu" tad, ja savs "mazs, nevainīgs bērniņš dabū šitādu kropļošanu un šitādu dzīves galu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!