Iekšlietu ministrs Māris Gulbis Kontrabandas apkarošanas centra (KAC) darbību uzskata par neapmierinošu, sevišķi spirta un naftas produktu kontrabandas apkarošanas jomā.
Gulbis žurnālistiem pēc KAC padomes sēdes piektdien norādīja, ka, izvērtējot KAC darbību pēdējā gada laikā, rezultāti rāda, ka tiesai nodoto lietu skaits no visām ierosinātajām lietām arvien samazinās. "Līkne iet taisni uz leju," ar attiecīgu žestu demonstrēja Gulbis.

Tas, viņaprāt, ļauj izdarīt secinājumu par amatpersonu iesaisti kontrabandas piesegšanai. Visu savā rīcībā esošo informāciju Gulbis gatavs nodot Valsts policijas priekšniekam Jurim Rekšņam un Drošības policijas priekšniekam Jānim Reinikam.

Gulbis arī aicinās Ministru prezidentu Einaru Repši un finanšu ministru Valdi Dombrovski pastiprināti sekot KAC tālākai darbībai.

Arī Dombrovskis atzina, ka "varētu vēlēties labākus rādītājus tiesām nodoto lietu ziņā". Pēc viņa teiktā, pēdējo triju gadu laikā līdz tiesai nonākušas tikai deviņas lietas, notiesājošs spriedums pieņemts četrās no tām.

Pret KAC darbību vērstajai kritikai pievienojās arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Andreja Sončiks, vienlaikus atzīstot, ka KAC darbība tomēr atbilst tās darbā ieguldītajiem resursiem: "Laba vai slikta - ir objektīvi jāizvērtē, kādus rezultātus varam prasīt."

Sončiks piebilda, ka kontrabandas lietas ir īpaši sarežģītas Latvijas ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ un citās valstīs par tik sarežģītām kontrabandas shēmām "nav pat neko dzirdējuši".

Savukārt komentējot iekšlietu ministra izteiktās aizdomas par valsts amatpersonu nelikumībām kontrabandas piesegšanā, VID vadītājs uzsvēra, ka jebkura informācija ieņēmumu dienestā tiek pārbaudīta un viņš var gandrīz nekavējoties atbildēt, kādā izmeklēšanas stadijā katra konkrētā lieta atrodas.

Jau vēstīts, ka piektdien valdībā sasaukta KAC padomes ārkārtas sēde, kurā centra vadībai bija jāatskaitās par pēdējā gada laikā paveikto, jāvērtē sava darba kvalitāte, kā arī jāsniedz priekšlikumi degvielas akcīzes nodokļa iekasēšanas uzlabošanai.

Tostarp vēl novembra sākumā iepriekšējais finanšu ministrs un KAC uzraudzības padomes priekšsēdētājs Gundars Bērziņš KAC darbību novērtēja pozitīvi, uzsverot, ka vairākkārtīgi pieaudzis konfiscētās kontrabandas degvielas, gaļas un cigarešu daudzums.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta informāciju KAC no izveidošanas brīža 1999.gada rudenī līdz 2002.gada rudenim ir ierosinājis 70 krimināllietas, no kurām 24 lietas nosūtītas prokuratūrai, kā arī sastādījis 244 administratīvo pārkāpumu protokolus. KAC atklājis vairākas vērienīgas degvielas un gaļas kontrabandas shēmas, kā arī sekmīgi cīnījies pret cigarešu kontrabandu. Pēc VID aprēķiniem, KAC novērsis kaitējumu valstij vismaz 38 miljonu latu apjomā.

Tāpat jau ziņots, ka KAC savu darbību beigs 2002.gada 31.decembrī, kad pilnībā sāks strādāt jaunveidojamā VID Muitas kriminālpārvalde. Konkursa kārtībā par Muitas kriminālpārvaldes direktoru jau ir izvēlēts Vladimirs Vaškēvičs, kas pašlaik pilda KAC vadītāja amata pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!