Foto: F64

"Vienotības" partijas misija ir izpildīta un pagaidām neizskatās, ka tās noriets varētu tikt apturēts, intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" secina bijušais veselības ministrs, Tautas partijas līdzdibinātājs Gundars Bērziņš.

"Cilvēki no politiķiem gaida tādu rīcību, kas nodrošinātu iekšējo kārtību un novērstu ārējos apdraudējumus, proti, cilvēki gaida stabilitāti. Tas, kas pēdējā laikā bijis satraucoši... Pērnā gada decembrī partija, kura solīja šo stabilitāti, radīja savu iekšējo politisko krīzi dāmu cīniņu dēļ. Viņas spiegdamas un kliegdamas plēsa cita citai matus, beigās sanāca tā, ka visiem bija ziepes no šīs plēšanās. Tā gandrīz izraisīja valstisku krīzi, mums divus mēnešus nebija valdības, un tas notika politiķu neprofesionalitātes un ambīciju dēļ. Nestabilitāte tolaik bija vērojama it visā: aizņēmumi kļuva dārgāki, samazinājās investīcijas, jo neviens nezināja, kādus likumus bīdīs jaunā valdība," skaidro Bērziņš.

Viņš norāda, ka, pērkot konservus ar uzrakstu "Šprotes", viņš nesagaida, ka tajos iekšā būs cūkgaļa ar griķiem, tādēļ arī no partijas "Vienotība" sagaidījis vienotību. "Minimālais, ko es prasītu, ir: nomainiet nosaukumu! Uzlieciet, piemēram, nosaukumu "Anarhija"."

Bērziņš gan notiekošajā nevaino partijas līderi Solvitu Āboltiņu. Viņaprāt, politiķe daudz darījusi, lai "daudz darījusi, lai partijas irdenās, klīstošās smiltis saturētu kopā, ka viņu nevar uzskatīt par galveno vainīgo". Šobrīd vairs neesot svarīgi, kas vadīs partiju – Āboltiņa, Andris Piebalgs vai vēl kāds, jo "partijas materiāls" esot tikai irdenas smiltis. Viņš neredz iespējas, kā partija varētu atjaunot savu ietekmi.

"Solvita Āboltiņa ir viena no profesionālākajām politiķēm, taču sabiedrības uzticības viņai nav, tāpat kā nav nekādu iespēju to atgūt. Tā ir ne tikai Latvijas, bet arī pasaules politiķu nelaime. Tāpēc ir svarīgi, ka partijas, saprotot, ka politika ir profesija, iegulda resursus cilvēkos, kas ienāk politikā," pārliecināts bijušais politiķis. "Patlaban Vienotībā nenotiek nekāda kadru atlase, vadošie – Dombrovskis, Vilks – ir prom; Āboltiņa – krīt, Reirs – ne tik augstu, un nekas augstāks viņam nav gaidāms. Bet kur ir augošie, daudzsološie politiķi?"


Bērziņš saredz analoģijas ar Latvijas ceļu (LC) un Tautas partiju, kas līdz ar 'Vienotību", viņaprāt, ir vienīgās "īstās varas partijas" Latvijas jauno laiku vēsturē. Viņš paskaidro, ka tās i "pirmā tempa varas partijas" - tās, kas uzņemas atbildību un spēj strauji pieņemt lēmumus. "Zaļzemnieki ir plaši bāzēta, regulāra partija ar daudziem spēcīgiem strāvojumiem. Tā ir pat neaizstājama varas partija, bet tā nav pirmā. Taču pirmā tempa partijām ir tāds liktenis: tās savu misiju pabeidz, un viss, nav ko liet asaras. Arī "Vienotības" misija, šķiet, ir izpildīta. Ja arī tā iekļūs parlamentā 2018. gadā, premjera amatu tai neviens nekad vairs nepiedāvās, un vienotībnieki varēs sēdēt uz atvāztajiem krēsliem kā ķinītī, kur pamatvietas ir aizņemtas: tad var sēdēt papildvietās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!