Bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis savā pēdējā amatpersonas deklarācijā nav minējis vienu viņam daļēji piederošu uzņēmumu, kas pērn veicis apjomīgus nekustamā īpašuma darījumus, izdevumā "Kas jauns" raksta "Baltic Screen".
Ulmaņa kā 2006.gada pasaules hokeja čempionāta rīkošanas izpilddirekcijas ģenerāldirektora pērn iesniegtā deklarācija liecina, ka viņa ienākumus veidoja valsts pabalsts eksprezidentam - 12 000 latu gadā, 8045 latu gada pensija un alga hokeja čempionāta izpilddirekcijā - 16 500 lati gadā.

Bijušais valsts galva deklarējis arī viņa īpašumā esošās Ezerkleišu mājas Smārdes pagastā, divas automašīnas - "Volvo Cross Country" un "Ford Expedition" - un akcijas AS "Staburadze" un AS "Valmieras stikla šķiedra" kopā 185 latu nominālvērtībā. Nekādas citas viņa īpašumā esošas kompāniju kapitāldaļas eksprezidents nav norādījis, arī viņa skaidrās un bezskaidrās naudas krājumi nesasniedzot 15 000 latu, turklāt jāņem vērā aizņēmumi gandrīz 30 000 latu apmērā.

Izdevums uzsver, ka savu īpašumu deklarēšanā bijušais valsts vadītājs "ir bijis ļoti aizmāršīgs un "piemirsis" minēt savu visvērtīgāko īpašumu" - 20% kapitāldaļu 2000.gadā dibinātā uzņēmumā "Rīgas investīcijas", kura oficiālā adrese ir Ulmanim valsts piešķirtais dzīvoklis Rīgā, Brīvības ielā 38-5.

Šī uzņēmuma pamatkapitāls ir minimāli pieļaujamie 2000 latu, un līdz ar Ulmani tajā ir vēl pieci līdzīpašnieki - ASV latvieši Jānis Meija, Daina Silvija Meija, Arnis un Diāna Pones un Irēne Mirjama Stapars, savukārt kompānijas vadītāja ir Ulmaņa meita Guntra Ulmane.

"Lursoft" dati rāda, ka 2004.gadā uzņēmuma apgrozījums bijis 178 969 lati, gada peļņa - 81 068 lati, pašu kapitāls nesasniedz 350 000 latu, bet kreditoru prasījumu apjoms pārsniedz 400 000 latu.

Kā atzīmēts izdevumā, citu ainu rādot zemesgrāmatu un nekustamā īpašuma kompāniju dati par bijušā Valsts prezidenta uzņēmuma patiesajiem darbības apjomiem. Pagājušā gada jūnijā tas nekustamo īpašumu uzņēmumam "VG Beeher Latvia" par 227 000 latu pārdevis pusi no nekustamā īpašuma Rīgā, K. Valdemāra ielā 41.

Pagājušā gada jūnija beigās uzņēmums pārdevis šai pašai kompānijai arī pusi no blakus esoša zemes gabala K. Valdemāra ielā 41 par 124 000 latu. Turklāt kompānija ir ne tikai pārdevusi, bet atsevišķus īpašumus saglabājusi savā īpašumā - "un vismaz viens no tiem faktiski padara Ulmani par pagrīdes (ņemot vērā viņa deklarācijā "aizmirsto" kompāniju) miljonāru".

Kā rāda zemesgrāmatu informācija, "Rīgas investīcijām" cita starpā pieder 29/50 domājamās daļas no nekustamā īpašuma Rīgā, Tērbatas ielā 4 - 2094 kvadrātmetriem zemes un sešstāvu dzīvojamās ēkas. Ja citos gadījumos par īpašuma vērtību var strīdēties, šoreiz to skaidri parādot nesen noticis darījums: otrs ēkas īpašnieks, viens no bagātākajiem Latvijas iedzīvotājiem Justs Nikolajs Karlsons to pagājušā gada 9.decembrī pārdevis SIA "Tērbatas 4" par 2,205 miljoniem latu.

Izdevums aplēsis: ja Karlsona īpašumā bijušās 21/50 domājamās daļas bijušas 2,205 miljonus latu vērtas, "Rīgas investīcijām" piederošo 29/50 namīpašuma daļu reālā cena ir vairāk nekā 3,04 miljoni latu. Savukārt Ulmaņa īpašumā esošajiem 20% "Rīgas investīciju" kapitāldaļu atbilst vairāk nekā miljons dolāru.

Zemesgrāmatu informācija rāda, ka firmas īpašumi ir nevis iegādāti vai nopelnīti, bet "Rīgas investīciju" īpašumā nonākuši kā uzņēmuma 40% kapitāldaļu īpašnieces, 1928.gadā dzimušās Irēnes Mirjamas Stapars dāvinājumi, un faktiski Ulmanis, viņa meita un līdzbiedri pašlaik pelnot, pārdodot 1928.gadā dzimušās īpašnieces atgūtos namus un zemi.

Pats eksprezidents kļūmi deklarācijā skaidrojis ar aizmāršību: "Laikam aizpildot esmu kaut ko palaidis garām. Vakarā būs jāapskatās, lai gan man šķiet, ka tur viss ir kārtībā. Tur nekā slēpjama nav. Ja esmu kaut ko aizmirsis, tad izlabošu. Ja jāpieliek klāt, pielikšu. Es domāju, ka man nemaz nav pamata iesniegt ienākumu deklarāciju. Taču mūs palūdza un mēs aizpildījām mīļā miera labad..."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!