Foto: LETA

"Mums neveidojas profesionālā elite, politiķi, kas vēlas veltīt laiku valsts attīstībai," Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "1 pret 1" pauda pirmais atjaunotās Latvijas prezidents Guntis Ulmanis.

"Latvijā ir lietas, kas jādara labāk. Zināmos jautājumos mēs nestrādājam tik labi, cik vajadzētu. Mēs nepiestrādājam pie jautājumiem par budžeta iekasēšanas sistēmu," pauda bijušais valsts prezidents. "Mēs pēkšņi apzināmies, ka Igaunijas iekšzemes kopprodukts (IKP) ir augstāks nekā Latvijā. Par to mums nevajadzētu brīnīties. Vajadzētu domāt, kāpēc tā ir," viņš sacīja.

Tāpat viņš piebilda, ka viena no lietām, kas jādara labāk, ir arī plaši apspriestais migrācijas jautājums. "Valdība ir atbildīga par to, kāpēc sākās masu histērija bēgļu jautājumā," uzsvēra Ulmanis. "Tā nav pietiekami informējusi sabiedrību par šo lielo izaicinājumu."

Ulmanis raidījumā "1 pret 1" veltīja skarbus vārdus Latvijas drošības jomai. Viņš uzsvēra, ka tieši šī nozare ir viena no svarīgākajām, kurai nepieciešams pievērst pastiprinātu uzmanību. "Mēs esam palaiduši vējā 10 gadus," runājot par drošības jomu pēdējo gadu laikā, pauda eksprezidents.

Viņš norādīja, ka piekrīt Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Baraka Obamas teiktajam, ka NATO lielāka uzmanība jāpievērš un jākoncentrē tieši Baltijas valstīm un to drošībai. Tāpat viņš norādīja, ka Latvijai un politiķiem vairāk jādomā pie drošības jautājumiem.

Savukārt raidījumā runājot par Latvijas politiku un valdību, Ulmanis bija kritisks. "Mums neveidojas profesionālā elite, politiķi, kas vēlas veltīt laiku valsts attīstībai," sacīja eksprezidents. "Politiskā elite nav spējusi nošķirt pragmatisko, politisko un vērtīgo darbu, kas būtu jādara, no praktiskās biznesa darbības. Jāsaprot, ka eksistē arī morālās vērtības," skaidroja Ulmanis.

"25 gados Latvijā grūti nosaukt kādu valstsvīru, kas būtu veltījis sevi Latvijas labumam," simboliski runājot par cilvēkiem, kas strādā Latvijas iekšpolitikā, pauda Ulmanis. Runājot par prezidentiem, viņš uzteica bijušo eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Tāpat bijušais eksprezidents izteica viedokli arī par bijušiem premjeriem Andri Šķēli un Eināru Repši, kā arī Ventspils mēru Aivaru Lembergu. "Repše bieži sajauc personiskās lietas ar valstiskajām lietām," pauda Ulmanis. "Andris Šķēle ir un paliek viens no spējīgajiem poliķiem, kurš varēja būt par valsts vadītāju, ja vien viņam negribētos daudz spēcīgāk kļūt par sava biznesa vadītāju," uzsvēra Ulmanis. "Nekas nav mūžīgs. Ja Šķēle mēģināja sevi apliecināt politikas augstākajās virsotnēs, es nevaru atbildēt uz jautājumu - kāpēc Lembergs, kurš ir ļoti aktīvs politikā, kad es viņam vairāk nekā 20 gadus atpakaļ piedāvāju kļūt par premjeru, man pateica - nekad," apgalvoja Ulmanis.

Tos iemeslus, kāpēc Lembergs nevēlējies kļūt par par premjeru, Ulmanis raidījuma vadītājam ieteica uzdot pašam Lembergam.

"Politika nav pierunāšanas māksla," runājot par jauniešiem un politiku, pauda Ulmanis. "Jauniešus nevar piespiest ar varu nākt politikā. Tiem ir jānāk strādāt Latvijas labā ar tīru sirdi un skaidru skatienu," uzsvēra Ulmanis. "Jaunajiem ir pašiem jāraujas šajā jomā," apgalvoja bijušais valsts prezidents.

Savukārt Ulmanis raidījumā pauda nosodījumu, komentējot Rīgas mēra Nila Ušakova (S) pagājušajā nedēļā tviterī publicēto karikatūru par PSRS laikā nodarītajiem zaudējumiem Latvijas ekonomikai. "Tā ir muļķība. Sabiedrībā parasti nemēdz jokot par traģiskajiem faktiem. Okupācija ir Latvijas traģēdija. Smieties par okupāciju un parādīt to karikatūrā ir vairāk nekā ciniski."

Rēders pauda, ka Ušakovs raidījumam nekad laiku neatrodot, lai gan ir aicināts vairākas reizes.

Runājot par 4. maiju, kas ir Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadiena, Ulmanis raidījumā "1 pret 1" uzsvēra, ka ikdienā ir pārāk maz akcentu, kas likti uz šo nozīmīgo datumu Latvijas tautai.

"Akmeņu Latvijā nav. Esam mēs paši ar savu gribu, vēlmi un risinājumiem, jo dzīve katru dienu mums uzdod jaunus jautājumus un problēmas. Viss ir atkarīgs no tā, kā mēs to risinām,"sacīja Ulmanis. "Mēs pārāk bieži esam pesimisti un paškritiski," par Latvijas tautu un tās iedzīvotājiem sacīja Ulmanis. Tāpat viņš piebilda, ka "Latvija ir veiksmes stāsts, kura pamatā ir ielikts 4. maijs."

"Mēs ikdienas dzīvē par maz akcentējam un pasvītrojam 4. maiju. Tas nav ieguvis pietiekami skaistu un rotaļīgu noskaņu. Jāsaprot, ka, pateicoties 4. maijam, mēs varam būt brīvi," raidījuma "1 pret 1 " izskaņā uzsvēra Ulmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!