Foto: F64

Rīgas domes Īpašuma departaments pārdevis Slokas ielā 41A esošo Hāmaņa muižu par 83 756 eiro, portālu "Delfi" informēja departamenta pārstāve Baiba Gailīte. Muižas pircējs ir tulkošanas uzņēmums, liecina "Lursoft" pieejamā informācija.

Lai gan Hāmaņa muižu dome sākotnēji paredzēja izsolīt, tai pieteicās tikai viens pretendents. Tādējādi Rīgas dome ar vienīgo izsoles pretendentu 25. martā reģistrēja pirkuma līgumu par 83 756 eiro – summu, kas bija nosprausta par izsoles sākumcenu.

Gailīte pastāstīja, ka muižas pircējs ir SIA "Ad Verbum. "Lursoft" pieejamā informācija liecina, ka uzņēmums ir reģistrēts 2002. gadā un nodarbojas ar tulkošanu un tulku pakalpojumiem.

Uzņēmums vienādās daļās pieder Viestartam, Zelmai un Marikai Vidiņiem. 2017. gadā "Ad Verbum" apgrozīja 1 805 104 eiro, gadu noslēdzot ar 36 108 eiro peļņu.

1886. gadā celto 405 kvadrātmetrus plašo muižu un tai piegulošo 2074 kvadrātmetru plašo zemesgabalu, kas atrodas netālu no Latvijas Universitātes Botāniskā dārza, Rīgas dome savā pārziņā pārņēma 2012. gadā, taču pirms tam to apsaimniekoja SIA "Mono". Toreiz abu pušu attiecības tika risinātas tiesā, jo pašvaldības ieskatā arhitektūras pieminekļa stāvoklis pasliktinājās, jo nomnieks nedarīja neko, lai ēku sakārtotu un veiktu restaurācijas darbus. Turklāt 2007.gada vasarā iznomātajā īpašumā izcēlās ugunsgrēks.

Savukārt kompānija uzskatīja Rīgas domes lēmumu izbeigt nomas līgumu par prettiesisku un vērsās tiesā. Tiesas spriedums bija par labu Rīgas domei un "Mono" no telpām tika izlikti.

Līdz šim pašvaldība veikusi muižas konservācijas darbus un veikusi tās apsaimniekošanu.

Hāmaņa muiža ir ievērojama ar vēlīnā klasicisma un neoklasicisma arhitektūras elementiem – tornīti, kolonnām, dekoratīviem skursteņiem, kā arī romantisma elementiem – XX gadsimta mūrēto paviljonu. No topogrāfiskā viedokļa muiža iezīmē Slokas ielas vēsturisko veidošanos XIX gadsimta sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!